söndag, augusti 13, 2006

Diverse

Flickscouternas framväxt och saudiska exilislamisters identitet. Ett par ämnen som avhandlats idag. Befinner mig på Nordic Summer School in Contemporary History bland ett drygt tjog doktorander plus internationella forskare. Hittade sociologen och socialdemokraten Magnus Wennerhag, som berättade att han just vikarierat för Lars Stjernkvist och "inifrån" försökt protestera mot Bodström. Mer spännande är kanske att de har ett nytt nummer av Fronesis på gång, kring temat liberalism. Vid sidan av en massa andra kända teoretiker har Fronesis översatt en text av Michel Foucault i ämnet (tidigare inte ens översatt till engelska), om vilken Sven-Olof Wallenstein skrev förra året:

Liberalismen är inte en utopi som skulle stöta mot en motsträvig verklighet, utan fram­träder för Foucault som ett självkritiskt projekt, en regeringskonstens reflektion över sig själv, och därför instiftar den också en permanent regerandets kris, och såväl högern som vänstern befinner sig i denna vida bemärkelse inom den liberala problematiken.
Hur som helst: Eftersom jag mest håller mig i Södertörns seminarierum i några dagar framöver, blir det kanske inte så välbloggat här. Kolla i stället in Frizonsbloggen där min vän Joel Lindefors med start idag bloggar från en taggtrådsomgärdad "frizon" i Sri Lanka, där han voluntärjobbar för en fackförening. Joel är en man med många heta katter i gröten, under det senaste året kanske mest känd som frontfigur för Stockholms flitigaste neoproggare Mylla, som dykt upp på varenda källarscen men hittills inte släppt ifrån sig några inspelningar, utom bootlegs. Men nu en sommarvecka hyrde de ett hus på Fårö och spelade in ett album som sägs ha blivit jävligt lyckat. Annars hade vi tänkt övertala Joel att komma tillbaka för en kort återförening av vår gamla ensemble Vox Vulgaris (jo, jag vet nog att ni är många som sitter där i Visby och saknar oss just nu). Vi har nämligen bjudits in att konsertera i Novosibirsk i början av 2007, och just fått höra att affischerna tydligen redan är tryckta. Weird!