tisdag, augusti 15, 2006

Ericsson hjälper Ahmadinejad

Iran slår ner på satellit-tv skriver DN-AFP. Landets polis uppges i en kampanj mot "dekadent" television ha beslagtagit hundratals paraboler (av miljontals – alltså i en omfattning som hittills motsvarar de symboliska skrämseltillslagen mot enstaka fildelare i Västeuropa och USA).

Myndigheterna i Iran försöker regelbundet störa satellitsändningarna som är förbjudna i lag sedan tio år.
Så avslutas nyheten i DN. Men viktig information utelämnas om den islamiska republikens försök att hindra iranierna från att ta emot politiskt och moraliskt misshaglig television. Vem som ligger bakom förtegs dock inte i Expressens läsvärda reportage från medelklassens Teheran, som avslutades:
Ingen vet riktigt vad president Mahmud Ahmadinejad planerar. Det har talats om hårdare tag. - Jag tror det är svårt att plocka ner alla paraboler. Det vore en katastrof för oss om det skedde. Då hade vi inget att göra. Fast myndigheterna gör redan nu sitt bästa med att bekämpa satellitkanalerna. De stör ut dem. - Klockan sex på kvällen sätter de i gång. Det handlar ännu mest om de iranska sändningarna från Los Angeles. Men fler och fler kanaler faller offer. Och alla iranier tycks veta vilka det är som försett den iranska regimen med störningsutrustningen. Sverige och Ericsson.
Samtidigt exploderar antalet mobiltelefoner och internetuppkopplingar i Iran. Regimen gör vad de kan för att begränsa åtkomsten. Senaste steget har tydligen varit att piska upp nationell paranoia genom att koka ihop en konspirationsteori om läskiga "internetspionagnätverk" som den fängslade filosofen Ramin Jahanbegloo påstås ha lett.

4 Comments:

Anonymous kitsch said...

Att korruptionen i Iran är bisarrt skruvad kanske snappats upp av de flesta. Samtidigt som regimen - under ständigt tryck av Rafsanjani - försöker begränsa människors tillgång kommunikation, såsom till simkort (det tar 10-30 dagar att få ett simkort hempostat från televerket, och även om priset på simkort ändras hela tiden har det legat på flera tusen kronor). Samtidigt som PayPal blockeras som en "porrsida" i vissa städer av Irans internetfilter, blockerar PayPal iranier från att använda tjänsten enligt ett av USA:s/EU:s direktiv mot att straffa terroristländer. Många utländska tidningar blockeras, såsom Washington Post, ibland hela webbhotell, och givetvis YouTube och ImageShack.

Så kommer vi till parabolerna. Ett paket med parabolantenn, mottagare och installation ligger runt 300 kr på svarta marknaden i Iran. Det är utan större problem överkomligt även för de lägre skikten av arbetarklassen. Alla vet att man inte kan ta ner de miljontals och åter miljontals paraboler som finns i nästan varje hushåll.

Här kommer det intressanta. Rafsanjani har, smart som han är, insett detta och, smart som han är, som vanligt kommit på ett sätt att tjäna pengar på det. Nyligen har det framkommit att kanalen PMC (Persian Music Channel, Irans MTV som spelar allt från 50 Cent till perifer västerländsk musik till de nyaste persiska, vidriga popsångerna), finansieras av Rafsanjani själv. Från en tid tillbaka har även regimen startat sin egen, officiella musikkanal, Iran Music. Den sänds från Tyskland, endast över satellit (tjejerna har givetvis sjalett i musikvideorna, annars är det få skillnader mot MTV).

Alltså: samtidigt som den nationella offensiven mot paraboler intensifieras i form av parasitsändare, främst runt Tehran och då vid särskilda klockslag på vissa frekvenser, samt att sedlighetsfascisterna (som ni liberaler stödde under Revolutionen) i vissa småbyar helt sonika går in i hus och tar folks paraboler - kan vi alltså se att regimen har vänjt sig vid tanken om att parabolerna alltid, liksom internet, kommer finnas.

Läste artikeln i Expressen samma dag som jag landade i Sverige och den är vidrig. Iranier har värre saker att tänka på än TV. Som kriget i Libanon, att USA tänker attackera från Irak (It's 1941 & 1980 all over again). För att inte tala om att regimen uttalat att de vill höja bensinpriset till "världspriser", runt 800 iranska toman dvs en ökning med vad blir det, ca 300 %.

Vore väl kul om liberalerna på Fria Iranvänner för en gångs skull skrev nånting intressant, om nånting som faktiskt berör iranier i Iran, men dom verkar mest vilja sprida kommunistskräck och gnida svenneliberalers kulor. Som vanligt :D

8/15/2006 02:20:00 em  
Anonymous Nyfiken vital said...

Tyrannerna i Iran brukar köra det där av och till. Ofta är det en del av en större "moralkampanj".

Men de har inte någon gång lyckats särskilt bra med att få bort parabolerna från Teheran.

Det de brukar uppnå är att folk tar bort dem ett tag. Sedan åker de upp igen.

8/15/2006 03:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Skulle detta vara något konstigt? man har trots allt öppnat ett antal kontor i det diktaturiska kina som gärna ställer upp med slavarbetare men det gnälls det inte om. Kapitalism innebär att man ska tjäna pengar, till varje pris. Det var t.ex. inga problem för Kina att hitta företag som ville hjälpa dem bygga deras brandvägg.

/D

8/15/2006 03:31:00 em  
Anonymous Attila said...

Google, Yahoo och nu Ericsson - fina företag med god etik. De borde sälja paraboler till iranierna istället!

8/15/2006 09:04:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home