torsdag, augusti 24, 2006

Filterkoll: Förslag på en välbehövlig sajt

Enligt ett pressmeddelande från Piratpartiethindras de offentliganställda inom Västra Götalandsregionen från att besöka Piratpartiets hemsida genom ett nätfilter. Inga andra partiers hemsidor uppges vara blockerade. Även om det såklart kan betraktas som extra allvarligt när det rör sig om politiska partier i en valrörelse, är den principiella frågan om nätfiltrering i offentliga verksamheter större än så. Sannolikt rör det sig inte heller om medveten partipolitisk styrning. Kommunens IT-enhet bekräftar nu att spärren är ett olycksfall, men det gör ju inte saken bättre. Nyckelfrågan handlar om möjligheten att utkräva ansvar och om att vara öppen med vilka spärrar som används. Först då blir det ju möjligt att föra egentlig diskussion om saken. Idag verkar det snarare vara kutym att politiker vägrar befatta sig med sådana kontroversiella avgöranden. De verkar överlåtas åt tjänstemän på mellannivån ute i skolor och förvaltningar. Vilka dessa är och hur de konfigurerar filtren håller man tyst om. För ett par år sedan spärrades Piratbyran.org från hela Göteborgs kommunnät, vilket dock hävdes efter att kommunens IT-enhet uppmärksammats på saken. Fortfarande blockeras den på massor av svenska skolor. Skolorna använder det mycket populära filterverktyget Websense, som uppges kategorisera Piratbyrån som "hacking", lagom luddigt definierat som:

Hacking -- Sites that provide information about or promote illegal or questionable access to or use of computer or communication equipment, software, or databases.
Många skolor och myndigheter verkar idag betrakta inköp av filter på samma sätt som inköp av nätverkskablar eller laserskrivare: Ledningen säger vad det får kosta, och överlåter resten till "datakillen", som även betros med ansvaret att klicka i kryssrutor i Websense-inställningarna. Ett klokt motdrag skulle kunna vara en kartläggningssajt, där elever och offentliganställda via ett enkelt interface kan gå in och rapportera vilka sidor de blockeras tillträde till. Till sajten kan sedan knytas en grupp som letar upp de ansvariga och avkräver dem om motiveringar till filtreringen. Kartläggningen kan skapa grunden för en kritisk debatt samt tvinga vara ett sätt att driva kravet på att ansvariga ska finnas. Märk väl att projektet – arbetsnamn "Filterkoll" – alltså inte behöver bedriva lobbying mot alla former av filter. Även de som tycker det är helt rätt att filtrera bort vissa sidor från skoldatorer borde ju acceptera öppenhet kring vilka kriterier som används. Möjligheterna till genomslag i lokalpressen borde vara goda, när bilden börjar klarna. Gissningsvis finns det gott om folk (inte minst inom Piratpartiets medlemsskara, särskilt om en månad) som borde vara intresserade av att ta tag i ett sådant projekt. Vad som behövs är ju fler nischade initiativ för informationsfrihet, där mindre grupper av aktiva får möjlighet att öka sin och andras kunskaper om ett avgränsat område. Inte fler fula och fantasilösa sajter med oklart syfte att fylla. (Jag tänker på Fildelare.org.) För de politiker som läser detta finns också möjlighet att göra saker. Motionera om att din kommun klargör ansvaret för nätfiltreringen i offentliga verksamheter, och tillämpar full öppenhet kring vilka filter som används! Uppdatering: Martin Melin anmälde i kommentarsfältet sig som frivillig för att ta fram själva sajten. En eloge! Nu efterlyser han fler intresserade som kan hjälpa till. Kontakta honom på mmelin (AT) gmail.com (Och meddela gärna Copyriot när det börjar hända saker. Vi följer utvecklingen med spänning!) Någorlunda relaterat:

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hur säker kan man vara på uppgifterna om censur? Det "uppges" på en hel del siter på nätet, men ingen har förstahandsuppgifter, vad jag har hittat.

8/24/2006 02:23:00 em  
Anonymous Martin Melin said...

Projektet låter som en mycket bra idé, som inte heller kräver särskilt mycket utvecklingsarbete. Jag anmäler mig som frivillig för att ta fram själva sajten, självklart i samarbete med andra som känner sig manade, även om jag inte har tid att kräva förklaringar från de ansvariga.

Ett krav för min medverkan är dock att sajten blir politiskt obunden, utan kopplingar till Piratpartiet.
Elektronisk postadress: mmelin på gmail.com

8/24/2006 02:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Visst kan man alltid kontakta systemadministratören om man vill in på en censurerad sida, men skadan är ju då redan skedd. Det farliga ligger ju i att man måste be om tillstånd för att besöka t.ex. Piratpartiet och därmed har man öppnat för registrering av politiska åsikter, sexuella preferenser eller vad det nu kan vara. Registreringen behöver inte ske systematiskt för att den ska ha en skadlig effekt, på en liten skola/arbetsplats är det inte säkert att man har lust att rapportera fel i filtret.

Även om man kan rapportera anonymt så måste det sitta någon som granskar varje begäran, och denne någon måste sedan kunna motivera sitt beslut när PK-drevet går. Vem fastställer kriterierna? Vilken handläggare eller politiker är stark nog att motstå pressen på förbud?

All typ av förhandsgranskning av internet är skadlig för det fria och öppna samhälle vi vill leva i. Det enda rimliga är att tillåta varje vuxen människa att själv bestämma vilka webbsidor de vill titta på.

8/24/2006 02:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

Förstår inte riktigt vad du har emot FiLDELARE.org? Tycker att det är fel av dig att smutskasta en sajt som knappt funnits i en månad och som fortfarande är i utvecklingsstadiet.

8/24/2006 03:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

helt off-topic, tänkte bara tipsa om en utställning som heter "Art & Activism" på Mejan Labs (vernissage nu på torsdag)

"I projektet medverkar Heath Buntin från Bristol, den londonbaserade gruppen C6, Kate Rich från London, den italienska konstnärsduon Eva och Franco Mattes (0100101110101101.ORG) och den amerikanske konstnären Andy Deck"

Så det kan nog bli spännande...

8/24/2006 11:49:00 em  
Blogger rasmus said...

Sorry om jag var hård mot Fildelare.org fast den är nystartad. Men jag förstår inte konceptet, vilket syfte den ska fylla (och sen tycker jag att piraten är gräsligt ful, men det är såklart bara min personliga åsikt. Undrar även lite över det där med tevetablå. Var inte sajten för fildelare...?)

Vad jag ville säga var egentligen främst att engagerade fildelare som är duktiga på att bygga sajter kan uträtta så oerhört mycket mer genom nischade projekt, som ökar både de inblandades och utomståendes kunskaper inom ett specifikt område och hjälper till att sätta agendor, än att göra ett allmänt projekt för "fildelare" i allmänhet.

Ovan föreslår jag en kartläggningssajt kring webbfilter, men det finns säkert hundratals andra tänkbara nischer. Ett exempel vore fildelarsajter inriktade på speciella genrer eller typer av material. Andra gäller specifika politiska frågor, eller specifik hårdvara, eller...

8/25/2006 02:43:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Nu fick jag en flashback till när en bekant blev stämd av något filterföretag i staterna för att han dekrypterat deras lista över blockerade sites. Jag har ett tåg att fånga om en halvtimme, annars skulle jag skriva mer om det. Googla "cphack" tills vidare.

8/25/2006 10:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Glöm inte att censurprovidern kommer att hävda upphovsrätt på blockeringslistan och hota stämma skiten ur er!

Det har hänt förut... I Sverige... Han som var med om det får berätta mer.

8/25/2006 10:49:00 fm  
Blogger anakata said...

Det här får mig lite sådär spontant att tänka på den filtrerande proxyn min gymnasieskola körde ett tag. Att blocka nazisidor visade sig något kontraproduktivt i och med att det hindrade undervisningen om källkritik (mediaprogrammet).

8/25/2006 11:04:00 em  
Anonymous Emil Vikström said...

Det här är en mycket bra idé!
Jag har själv pysslat en del med att ta mig runt kommunens spärrar under min tid i skolan.

Jag har registrerat domänerna blockad.org och blockad.nu men inte fått fakturan ännu.

När domänerna är betalda kommer jag lägga upp mer info där om vad jag behöver hjälp med. Det borde ske någon gång i slutet av nästa vecka eller under veckan därpå.

Martin Melin: Sidan ska givetvis vara fristående från Piratpartiet! Piratpartiet har inget med den här typen av filter att göra.
Däremot är jag medlem och aktiv inom just Piratpartiet, men det är en annan femma.

8/25/2006 11:41:00 em  
Anonymous Blenda said...

En av mina föräldrar är anställd inom V:a Götalandsregionen och hn rapporterade att det igår eftermiddag gick att komma åt Piratpartiets hemsida från datorn på hns arbetsplats.

8/26/2006 11:22:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Websense är ökända för att filtrera brett och vitt. Exempel:
"LA Times censors newsroom Internet feed"
( http://www.boingboing.net/2006/06/20/la_times_censors_new.html )


Ett annat uppslag till en specialsida:

En tracker med enbart material från SR och SVT. Samt en relaterad kampanjsida för att så mycket tv-avgiftsfinansierat innehåll som möjligt ska släppas under creative commons eller liknande fria licenser.

8/27/2006 06:30:00 em  
Anonymous kitsch said...

Använd vad iranierna använder - http://freefiltershekan.com/ . Sidan plockas ned då och då på nåt maffiavis av myndigheterna, men kommer upp i nya versioner (sök filter shekan på google). Bara att knappa in en adress och surfa.

8/28/2006 01:55:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home