söndag, augusti 13, 2006

Är du upphovsman? Extraerbjudande: Bli spion!

Just nu, i skrivande stund, bevittnar jag ett brott framför mina ögon. Brottsoffret är jag. Jag blir bestulen, skulle vissa säga, men jag låter gärningen fortskrida trots att jag skulle kunna avbryta den med ett klick, för varken jag eller någon annan förlorar något. Brottet mot upphovsrättslagen består i att en Telia-kund med IP-numret 81.234.88.30 är i full färd med att medelst programmet BitComet ladda hem The Shape of Medieval Music to Come plus extramaterial. Ett album av av Vox Vulgaris, mitt tidigare band som nämndes i slutet av förra inlägget. Självklart ligger torrenten på The Pirate Bay med vårt mer än goda minne – fri digital spridning hindrade oss inte från att dra in betydande pengar på skivförsäljning en sommar. Men hur mycket vi än informellt uppmuntrar saken, har vi inte utfärdat någon formell licens som tillåter fildelning. Och därmed är saken solklar, rent juridiskt: Personen som laddar ner musiken begår intrång i våra framföranderättigheter. Även om detta specifika fall ligger i den nästan-vita änden av gråzonen som är de facto legal, har vi de jure ett brott mot upphovsrättslagen. Enligt en ny lag som Justitiedepartementet förbereder, ska jag få rätt att gå till Telia och kräva ut vilken abbonent som har IP-numret 81.234.88.30. Jag, inte polisen eller någon annan myndighet. Lagen ska "tvinga internetleverantörer att lämna ut IP-adresser till upphovsrättsinnehavare när dessa misstänker intrång i sin upphovsrätt". Skräddarsytt för att låta upphovsrättsmaffior själva bedriva selektiv privatjustis. Allt i enlighet med EU-direktiv, sägs det. "Ett trendbrott inom svensk juridik", enligt experten. Eller ska inte vilka rättighetshavare som helst, likt jag, få rätt till personuppgifter bara vi kan säga att vi misstänker upphovsrättsintrång? Det låter ju onekligen orimligt. Men vad är alternativet? En lagtext som ger privilegiebrevet till ett visst antal namngivna organisationer (Antipiratbyrån, IFPI, BSA)? Johan Linander (c) skriver mycket läsvärt om lagförslaget. Väl påläste Floodis fyller i. Citerar en godbit ur kommentarsfältet:

Detta direktiv kallas IPRED på engelska och antogs några dagar innan EU:s utvigning (så att de nya länderna inte skulle få inflyttande över direktivet). Direktivet tryckes igenom efter en första läsning (precis som Bodströms datalagringsdirekiv) och den främsta pådrivaren av detta direktiv var europaparlamentarikern Janelly Fourtou, gift med Jean-René Fourtou som är VD för Vivendi

7 Comments:

Anonymous pantagruel said...

jag seedar samma skiva, och många andra, på andra trackers. straffa mig! piska mig!

privilegier för vissa organisationer är väl inte helt främmande i statens diskurs, jmf den gamla skolans pirater vars officiella erkännande var ett kaparbrev.

8/13/2006 06:36:00 fm  
Anonymous Anonym said...

okey.. time to get undercover..

8/13/2006 10:58:00 fm  
Anonymous Stoffe said...

Mycket klarsynt och välskrivet exempel på varför det är ett helt absurt förslag.

8/13/2006 02:25:00 em  
Anonymous Anonym said...

Detta är briljant! Du är upphovsman och du har möjligheten att få ALL information om personen som uppenbarligen är så intresserad av det du skapar.

Jag föreslår att du omedelbart kontaktar telia och tar reda på vad personen har för namn, adress, email så att du omedelbart kan placera denna information i din databas över potentiella kunder. Nästa steg är såklart att börja maila reklam om alla dina framtida alster till personen.

Vad väntar du på? Vill du inte bli svinigt rik?

/Lars

8/13/2006 06:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anonymous

bra ide sund kapitalism före dumsnål dito

från en sann kapitalisk
Krossa all arbetare=)

8/14/2006 12:35:00 em  
Blogger M. Altemark said...

< +omnihal > byo: experten avslöjad; experten är en dödssäker spermahare.

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en förebild för svensk urbefolkning så är det samma sak som att runka.

< omniHAL > altemarkf: Experten: nycklarna låg glassplitter, flaskor och skräp. Flera tusen personer befann sig i sverige.

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en svensk entreprenör

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en svensk nd:are

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en jättetjock bok om rockabillykulturen. Om de tiotusentals människor inför guds ansikte. Många lägger upp allting bra på att gå o dansa ikväll för en händelse har något som är placerat på en övergiven oljeplattform i mexikanska golfen, bevakad av tungt beväpnade vakter. Dit klättrar ingen svensk tjänsteman upp.

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en liten liten fil.

< omniHAL > altemarkf: Experten: styv-pappan har fått blödande hemorojjder och måste vara utvilad

< omniHAL > altemarkf: Experten: de kommer ta till vapen.

< omniHAL > altemarkf: Experten avslöjad; experten är en slags banan.

8/14/2006 04:27:00 em  
Blogger Martin said...

Omvända kaparbrev... Spännande...

9/10/2006 10:05:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home