söndag, augusti 06, 2006

Rationellt och effektivt ... eller?

Det har spekulerats en del kring vad det var som fick just Skandinavien att bli internationell föregångare på upphovsrättskritikens och fildelningsaktivismens område. För så är det ju nu. Räkna med att försök till svar på den frågan i Wired-reportaget som kommer i veckan, samt i Vanity Fair inte alltför långt därefter. MPAA har såklart också lagt pannan i djupa veck. Nu berättar Geraldine Maloney på MPAA:s Europakontor vad de kommit fram till:

Hon ser piratrörelsen i Norden som det stora hotet mot filmindustrin just nu: – Problemet i Sverige är att det är ett väldigt rationellt land. Det gör de organiserade piraterna rationella och effektiva. Men personligen tycker jag att det är väldigt konstigt. Sverige har en stark filmtradition, med Ingmar Bergman och inhemsk film med hög kvalitet - och så vill man rycka undan mattan för dem, säger hon.
Ja, visst är det märkligt? Hur kan man bara ... rycka upp tältpinnarna sådär? Tydligt definierade och orubbliga mål, som man försöker att uppnå med minsta energiförlust? Öh, jag tror nog inte det. Piratbyrån är många olika saker, och kan beskrivas på ett flertal sätt. Men "rationell" och "effektiv" är inte direkt de första ord man brukar använda. Ett lite seriösare försök har gjorts av en doktorand i medievetenskap, som diskuterar Piratbyrån i termer av "medieaktivism". Doktoranden refererar en nio år gammal definition gjord av den japanske forskaren Toshiya Ueno:
Toshiya Ueno (1997), who claims that “A media activist is not a political activist in general” and that media activism “is not a mere tool for political movements” (Ueno 1997, p. 2). Instead he paints a portrait of the media activist as an autonomous subject who does activism just for the pleasure of it. /.../ Media activism does not need to team up with social movements nor does it have to strive for the maintenance of a collective identity. /.../ Contesting media power is not only about providing an alternative content but also to challenge prevailing codes and conventions in media production. /.../ Another aspect of media activism that Ueno holds forward is the strategy of humour. This factor is what Ueno describes as a way for the activist to keep an open mind and stay away from traps of dogmatism and fundamentalism
Citatet kommer från ett forskningspapper av nämnde doktorand. Avstår från att skriva vem eller citera mer eftersom det är ett pågående arbete. Det är ganska intressant att följa de akademiska försöken att greppa vad "piratrörelsen" är, då det uppenbarligen inte är en "social rörelse" i vanlig bemärkelse. "Medieaktivism" – tja, jag vet inte om jag gillar ordet och parallellerna som görs känns nattståndna, men några aspekter sätter det fingret på. Bättre än MPAA, i vart fall.

9 Comments:

Anonymous Jessi said...

"Tydligt definierade och orubbliga mål, som man försöker att uppnå med minsta energiförlust? Öh, jag tror nog inte det.
Piratbyrån är många olika saker, och kan beskrivas på ett flertal sätt. Men "rationell" och "effektiv" är inte direkt de första ord man brukar använda"


Organiserade pirater != Piratbyrån, eller?
Och jo, om man med minsta energiförlust menar med att piratandet och fildelandet skall vara så bekvämt som möjligt, så är det nog som många pirater här eftersträvar, speciellt som de teknoekonomiska förutsättningarna är goda (utbrett med fett bredband+mp3spelare/-mobiler). DOck säkert också i många andra länder.

8/07/2006 04:38:00 fm  
Anonymous Martin L. said...

Piratrörelsen är en retorisk handling.
Nej, inte flera. En enda.
En enda retorisk handling i det att rörelsen kan kokas ner till dikotomin pyramidisk VS. ingefärisk (jag gillar ordet!) informationsspridning. Piratrörelsen handlar i grunden om att göra ett val - att välja den ingefäriska modellen - och sedan att praktisera det.
Det blir mer och mer ovanligt med folk som deltar i filspridning och inte ser en politisk aspekt i det (och gärna vädrar den.)
Nästan aldrig hör man någon tala sig varm för fri filspridning utan att själv praktisera det.

Jag växlade medvetet mellan termerna "informationsspridning" och "filspridning" eftersom informationsspridning lika mycket handlar om att jag t.ex. kan få nya uppslag och idéer av att läsa Copyriot som att jag kan ladda ner ett större akademiskt verk (säg t.ex. Sonja K. Foss "Rhetorical Criticism", 400 spänn eller så på Akademibokhandeln - och finns endast på Södertörns campusbokhandel och Örebros dito) och använda citat ur den i en bloggpost. Filspridning rör just filer, informationsspridning är ett samlingsnamn för spridning av allt som någonsin skulle kunna tas för information.

8/07/2006 06:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

håller inte med doktoranden och japanen, såväl APB som PB uttrycker ofta tydliga drag av fundamentalism och svart-vit världsbild. Min åsikt i alla fall, jag tror sanningen är någonstans mittemellan nämligen.

8/07/2006 09:48:00 fm  
Anonymous bo, pirat said...

Inbillar mig att just skandinavier har en djupt rotad inställning till fritt privat bruk av 'kultur' i allmänhet. Kanske i analogi med allemansrätt, där vi inte lever i en miljö där allt är inmutat och inhägnat med skyltar som deklarerar "Private property. No tresspassing!" Allmänheten har helt enkelt inte samma syn på äganderätt, och respekterar därför inte alla de nya exklusivitetskraven på bruk och distribution av musik- och filmfiler.

8/07/2006 11:29:00 fm  
Anonymous UL-Tomten said...

Ödmjukt av dig att sätta likhetstecken mellan "piratrörelsen i Norden"/"de organiserade piraterna" och "Piratbyrån".

8/07/2006 11:44:00 fm  
Blogger rasmus said...

Visst, organiserade pirater är inte lika med Piratbyrån i Sverige. Men fram tills i vintras kan man nog säga att det var så.
Piratpartiet präglas kanske av rationalitet och effektivitet, jag vet själv inte eftersom jag inte är delaktig. Piratbyrån gör det dock inte.

Som jan_bokl sa: Vi läser Nomadologin, inte Monadologin.

8/07/2006 03:37:00 em  
Anonymous äa said...

Hej

Jag skulle bara säga att din text i gårdagens Expressen var alldeles alldeles lysande

8/08/2006 11:29:00 fm  
Blogger askmad said...

hej rsms,

kom på fest på Långholmen på fredag

http://stockholm-cru.blogspot.com/

8/09/2006 08:44:00 fm  
Blogger Jan Sandred said...

Geraldine Maloney verkar vara rätt enkelspårig. För är det högst sannolikt att musikindustrin far med osanning när de hävdar att försäljningen gått ner. Jag gjorde en analys av RIAA:s egna data som visar på motsatsen. Finns att läsa här: http://innovationjournalism.blogspot.com/

Bra blogg, för övrigt. Och jag instämmer med att din text om Hizbolla-kramarna i gårdagens Expressen var helt briljant!

8/09/2006 10:51:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home