lördag, augusti 19, 2006

Svartbio utomhus

På webbsidan Arg08.se proklameras planer på att visa gratis utomhusbio på Medborgarplatsen i Stockholm vid midnatt denna lördagkväll. Mycket mer information ges inte, så exakt hur det ska gå till återstår att se. Men en sak är säker: Offentligt visande av en rätt ny storfilm på Stockholms mest välfrekventerade torg (som ju dessutom ligger intill ett biopalats) utgör upphovsrättsintrång så det bara skriker om saken... Uppdatering 14.47: Någon slags ockupation har inletts på Medborgarplatsen. Framgår inte helt klart i vilken form, men det verkar vara valstugor som ockuperats:

Kl 14.00 idag intog Stockholms Hemlösa tillsammans med en mängd fraktioner av Osynliga Partiet Medborgarplatsen ...
Feta rubriker lär komma inom kort.

26 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det här med att Osynliga Partiet och Stockholms hemlösa har börjat ockuppera valstugor känns ganska tramsigt. I Sverige är det ytterst få som inte har en bostad men skulle kunna ha det, det rör sig om gömda flyktingar framförallt. De hemlösa som lever på våra gator är oftast personer med rejäla problem i sina liv och klarar inte av att ha en bostad helt enkelt.
Jag tror inte det finns många människor som inte önskar att dessa personer hade ett hem, men färre är nog redo att ha dem i sin trappuppgång. Dessa personer klarar helt enkelt inte av att betala sin hyra, inte bjuda hem underliga personer mitt i natten och festa när som helst.
Problemet ligger helt enkelt i att försöka hjälpa dessa människor att lägga om sina liv helt och hållet och bli ansvarstagande medborgare. Men det är knappast lika roligt som att ockuppera valstugor och snaska i sig kampanjgodis, och några stora rubriker i dagspressen ger det inte heller.

Nej, fy sjutton vad löjligt! Jag fortsätter stödja stadsmissionen och liknande för att hjälpa de hemlösa!

/Brandman

8/19/2006 03:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

Brandman; kom ned på torget och diskutera med de hemlösa själva, de verkar ha en egen uppfattning om hur de ska kämpa för sin rätt men de är säkert peppade på att debattera det med dig...

8/19/2006 05:15:00 em  
Anonymous Svamp said...

Bostäder, va? Dom kanske skulle pröva på nån annanstans än Stockholm, att priserna är höga och platserna få är inte konstigt med tanke på att det är huvfudstaden. Sverige är ett stort land.

8/19/2006 09:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mohamed Omar har en hemsida:

www.mohamedomar.se

8/20/2006 12:05:00 fm  
Anonymous Svarthyresgäst said...

Föreningen Stockholms Hemlösa är en förening som drivs av hemlösa själva. Att välja att istället stödja tycka-synd-om-föreningar som stadsmissionen eller olika välvilliga vänsterorganisationer är det som verkligen är tramsigt.

Jag lyssnar hellre på hemlösa själva än på kristan idioter som profitera på utsatta.

Bion verkar gått bra. Lite tekniska skavanker som halvdant ljud osv. Men som första försök i Sverige är det mycket intressant. Biobiljetter delades ut till biobesökare på Biopalatset vilket var roligt

8/20/2006 04:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det verkar ju helt fantastiskt att dom fixade piratbion och dessutom kom undan polisen. Detta måste bli till något regelbundet"!

8/20/2006 11:03:00 fm  
Anonymous Brandman said...

Självklart ska man lyssna till de hemlösa, det är ju förmodligen dem som vet bäst vad som är bäst för dem. Det bevisade dom ju när dom slutade betala hyran och gjorde sig totalt omöjliga för sina grannar. Jag kanske låter hård men tyvärr är det så att många av de hemlösa är det för att dom inte har förmåga att leva normala liv. Det kommer dom inte heller att lära sig helt av sig själva.

Men jag antar naturligtvis att ni som tycker detta är en bra idé redan härbergar en hel hög med hemlösa i era egna lägenheter. Det måste ju vara det logiska att göra om man kan försvara att folk bryter sig in i andras egendom och börjar bo där.

8/20/2006 12:38:00 em  
Blogger Vidde said...

Någon som har bilder på händelsen?

Angående hemlösa tror jag inte det finns en enkel lösning. Anledningarna till hemlösheten är säkert unika för varje hemlös, och därför krävs det säkert unika lösningar.

Men att flytta runt dem i sverige skulle säkert inte vara en dum idé. nya perspektiv, uppbrott från dåliga vänner och dåliga vanor... Men frivilligt, naturligtvis.

8/20/2006 02:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker det är mkt skönt att NÅGON uppmärksammar ungdomars bostadssituation, och inte bara att "den är dålig" utan sätter i sammanhang till våra jävla skitjobb som timmisar och vikarier, som räknas som bara piss av hyresvärdarna. Så jävla less på att bo inneboende och behöva flytta varannan månad!

Dessutom trevligt med film i det fria, en sista sommarnatt.

8/20/2006 03:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Brandman,

Vem har brytit sig in i någons egendom? Om du menar grejen på medborgarplatsen så fick ju "ockupanterna" låna Vänsterpartiets vallokal. Ockupationen bestod av att man tog över en allmän plats som annars skulle domineras av riksdagspartiernas röstfiskande. Jag förstår inte hur detta är mer "tramsigt" och "fånigt" än någon annan politisk aktivitet. Om du tycker att all politik är fånig och tramsig så är det fine, men då undrar jag varför du öht läser Copyriot?

I övrigt förstår jag inte vad du vill ha sagt, mer än att du gillar att gnälla.

/snobb3n

8/20/2006 04:03:00 em  
Anonymous Brandman said...

snobb3n,

Det står klart och tydligt på arg08.se att syftet med aktionen är att "flytta in" i valstugorna och att ockuppera dem. Vad är det om det inte är att bryta sig in i någon annans egendom?

Att sedan vänsterns såg chansen att få gratis bra pr genom att låta dem vara kvar utan att sedan behöva prestera något riktigt, gör det hela bara ännu löjligare. Eller kommer det att trollas fram bostäder där dom kommer kunna leva skötsamma liv nu och kommer missbrukare magiskt bli fria från sitt missbruk?

Men jag ska inte klaga, att kunna ladda upp bilder hur som helst på arg08.se var roligt.

(Att jag läser Copyriot beror främst på den sunda inställningen till fildelning och mellanösternkonflikten som levereras här)

8/20/2006 08:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nån som har bilder från medborgarplatseN?

8/20/2006 09:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bilder ifrån hela dagen och kvällen finns på www.arg08.se ju. Roligt med medelålders par som dansar bugg. Kommer säkert med bilder ifrån bion osv.

8/21/2006 02:00:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Brandman: Det finns åtskilliga bloggar för hjärtlösa och korttänkta nyliberaler. Kan du inte förpesta deras kommentartrådar i stället för att hänga här? Uppenbarligen har du inget konstruktivt att komma med, förutom att vädra dina unket reaktionära fördomar om utsatta människor.

8/21/2006 11:21:00 fm  
Blogger rasmus said...

Till de trätande: Lite respekt för varandras skilda åsikter, tack!

Själv tycker jag att det Brandman skrev om hemlöshetsproblemet var grovt förenklat (betalningsanmärkningar, någon?), men han är självklart ändå välkommen att diskutera i Copyriots kommentarsfält.

8/21/2006 11:39:00 fm  
Anonymous Brandman said...

Självklart är det en förenklad bild av hemlösheten jag ger, varje fall är givetvis unikt. Faktum kvarstår dock att väldigt många hemlösa inte är människor som klarar av att leva ett ordnat liv och så länge dom inte klarar av det, kommer ingen tollerera att ha dem som grannar. Därför är frågan så mycket mer komplex än att man kan ge sig ut och ockuppera några valstugor, det leder ingenstans och är förmodligen på sikt rent kontraproduktivt.
Min tolkning av det som Osynliga Partiet gör nu är att säga "Nu jävlar tar vi oss ett hem". Jag kan förstå att det kan vara så man känner sig, och det finns säkert dem som skulle klara sig riktigt bra bara de fick en fast bostad. Men det riktigt utsatta, de skulle inte bli hjälpta för fem öre av att få en ny bostad.

Denna lilla aktion är enbart populistisk och löjlig, som bäst (beror väl på hur man ser på det) så kanske vänstern får några gratisröster utan att behöva göra mer än gömma undan sitt kampanjgodis så inte dom hemlösa som nu hänger i deras valstuga käkar upp det.

Om det är nyliberalt att inte vilja ge folk bostäder hur som helst låter jag vara osagt.

8/21/2006 01:27:00 em  
Anonymous anna said...

rsms : Jag tror inte att folk bara reagerar på att personen i fråga har en förenklad (läs. lätt retarderad) analys av bostads- och missbrukspolitiken i stockholm. Utan att det är samme person som aktivt försökte sabotera arg08's rapporteringssystem på hemsidan genom att ladda upp 100 tals mao och porrbilder.

Det handlar inte bara om diskussioner eller liberal debatt vilket du antagligen förstår.

8/21/2006 01:31:00 em  
Blogger rasmus said...

Anna: Nej, det hade jag faktiskt ingen aning om, men OK.

Själv har jag inte haft avsikten att diskutera vare sig hemlösheten eller valstugeockupationer här - jag skrev inlägget om piratbiobiten eftersom det veterligen var första gången något sånt sker - men det är fritt fram att diskutera ämnena här, men försök gärna hålla tonen någorlunda vänskaplig. Bara det jag ville säga.

8/21/2006 01:40:00 em  
Anonymous SixDays said...

Jag dök upp i tron att det skulle vara lite mer än ett tält och en liten hemma projje. Inget fel på det egentligen, men dte var lite dåligt organiserat. Dåligt med sittplatser, men framförallt uselt ljud vilket i sin tur berodde på att man koncentrerat ljudet till fronten och endast ett par högtalare som kördes så att ljudet skorrade i dem. Tips till nästa gång är att man skaffar ett 10 tal högtalare, en gammal 2.0/2.1 stärkare med flera utgångar som klarar att leverera och sen sprider ut högtalarna linjärt höger/vänster.

Skön känsla var det när V dödade poliser så det bara sprutade och alla hurrade :)

Alerta, Alerta supero-pirata

8/21/2006 02:35:00 em  
Blogger krasst said...

Bion var inte av bästa kalibern precis. Dåligt ljud plus ett diselaggregat som energikälla. Men det är intressant just för att det var första gången. Och nu när man vet att det går så kan man ju rikta in sig på kvalitet och kontinueligtet.

När Piratbyrån blivit en lobbyorganisation skulle det vara roligt med fler aktiviteter sim piratebay och piratbio.

8/21/2006 03:34:00 em  
Blogger M. Altemark said...

Jag håller starkt med signaturen krasst; Sim Piratebay vore ett spel som nog många sitter och väntar på, men inte vet om det än! Man kanske kan intressera Maxis (finns de fortfarande?) eller finns det några spelutvecklare som skulle kunna tänka sig att börja utveckla detta?

8/21/2006 07:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Åh, årets spel! Disasters: slashdot effect, database error, Håkan Roswall... Can't buy new hardware, not enough ads.

8/21/2006 10:58:00 em  
Anonymous Brandman said...

anna,

Måste bara få säga att jag inte alls har laddat upp 100-tals porrbilder på arg08.se. Däremot noterade jag att det fanns en massa roliga bilder uppladdade vilket fick mig att fnissa gott. Mitt enda bidrag ligger i en röst på att Vänsterpartiet skulle slänga ut de hemlösa först (vilket jag inte trodde på egentligen men tyckte var roligast att rösta på).

Angående en förenklad syn på bostadspolitik så antar jag att de hemlösas situation kommer påverkas av detta spektaklet då eftersom att alla här säger det. Men tills jag ser någon effekt så tänker jag vara fortsatt kritisk.

8/22/2006 12:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Apropå bio så har det visst varit biorekord i sommar.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=566713&previousRenderType=3

Betyder detta att vi kommer slippa klagomålen från biografindustrin? jag tror inte det.

Själv har man sett en del Kaurismäki på Zita i juli, tänk om fler biografkedjor vågade göra sådana här teman. Just nu är det bara vissa små biografer som gör det och de är oftast väldigt dåliga på marknadsföring.

kort om bostadssituationen: Vi har idag så att endast med hög inkomst har råd att skaffa bodstad och allt fler ungdommar måste bo hemma. En fortsatt utförsäljning av hyreslägenheter kommer göra detta värre. Byggbolagen bygger så lite som möjligt då det gör att de tjänar mer pengar.

8/22/2006 09:16:00 fm  
Anonymous sp_1 said...

"Men en sak är säker: Offentligt visande av en rätt ny storfilm på Stockholms mest välfrekventerade torg (som ju dessutom ligger intill ett biopalats) utgör upphovsrättsintrång så det bara skriker om saken..."

rsms: Har du någon information om hur Stockholms filmfestival gick tillväga denna söndag, när de i Tantolunden visade den underbara filmen "Monsunbröllop" för allmänheten. Det var såklart gratis att se filmen, och de sålde popcorn och läsk så det var som en bio fast utomhus.

Nu vet jag inte hur de gick tillväga i upphovsrätten, men de visade med tydlighet att det verkligen går att arrangera denna typ av händelser. Det var dessutom fullsmockat i parken, då vädret var gott och filmen bra.

Vore intressant att läsa en artikel där någon kontrasterar dessa två händelser (Filmfestival mot "arg08"), då den förra har gått din rapporting förbi.

8/22/2006 04:10:00 em  
Blogger rasmus said...

sp_1: Ja, en sådan jämförelse vore givetvis intressant. Tror dock att någon annan än Copyriot får göra den.

Självklart har Stockholms Filmfestival clearat med upphovsrättsinnehavarna. En vild gissning är att de knappast får tillstånd att visa vilka filmer de själva känner för, utan bara för vissa filmer som distributörerna av någon anledning tycker passar för gratisexponering. Har för mig att handeln med filmrättigheter i hög grad handlar om paketköp (där festivalen köper ett rättighetspaket där både nya storfilmer, någon mindre film och kanske en gratisvisningsrättighet för en äldre film ingår).

För övrigt håller jag med om att Filmfestivalens visningar i Tanto är trevliga. Naturligtvis objektivt sett bättre kvalitet än en liten projektor som drivs av ett dieselaggregat som nästan överröstar högtalarna... Men piratbiokonceptet är intressant i sig också. Tror att det finns en stor gråzon att utforska där.
(För övrigt tycker jag att Monsunbröllop är en bättre film än V för Vendetta, men smaken är ju som baken.)

8/22/2006 04:33:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home