torsdag, augusti 17, 2006

Sverigedetournementokraterna stal bild från Partiet

En lokalpolitiker lekte lite med Photoshop. Och en lokaljournalist tycktr att han hittade ett scoop.

Hemsidan för Sverigedemokraternas avdelning i Eslöv är fylld med upphovsrättsskyddade bilder. Det skriver Skånska dagbladet idag. En filmaffisch har förvanskats liksom en utsida till ett spel från Playstation och reklam för Absolut vodka. Dessutom har de lokala sverigedemokraterna tagit en upphovsrättsskyddad bild på Eslövs kommunalråd Cecilia Lind och lagt ut på hemsidan. – Detta är olagligt. Bilden tillhör partiet, säger hon till Skånska Dagbladet. I filmaffischen från Pirates of the carribean har partiet klippt in bilderna på fyra lokala politiker och ändrat filmtiteln till Pirates of Eslöv. Inte heller Filmbolaget Buena Vista Internationals svenske vd Eric Broberg är road. – Allt vårt kampanjmaterial är copyrightskyddat. För att få använda materialet måste man söka tillstånd. Och det är inte aktuellt i det här fallet, säger han till TT.
Suck. Man må ogilla Sverigedemokraterna, men det gör inte ett mellanskånskt kommunalråd trovärdig när hon tvärsäkert dömer ut parodiska bildmanipulationer som olagliga. Nu har vi ingen klausul om "fair use" inom svensk upphovsrätt, men det finns ändå ett någorlunda generöst utrymme för parodier. Sverigedemokraterna i Eslöv har genomfört ett alldeles vanligt détournement, en numera föga banbrytande praktik. Något totalförbud mot att använda collagetekniker och bildcitat i syfte att uttrycka politiska budskap råder knappast. Den papperstidningsjournalist som hittar en politisk webbsida där "bildstöld" förekommer är antingen helt färsk på nätet, eller så låtsas han bara inte om alla andra exempel han sett. Eller blir nästa steg att Skånska dagbladet letar upp alla bloggande politiker som använder ett populärt anti-Bodström-banner och ställer dem mot väggen? Bilden på Bodström tillhör ju Partiet. Sverigedemokraterna, å sin sida, missar aldrig en chans till självömkan. Nu ligger bilderna uppe på sajten – överkladdade, med texten "censurerad". Om man nu är rädd att politiska motståndare verkligen ska orka vidta juridiska åtgärder, vore det världens enklaste sak att sprida bilderna på tiotals andra ställen på nätet, där det inte går att enkelt koppla till en ansvarig person. Internet är en hydra, ni vet. Men Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti, vars kommunala insatser präglats av genuin fantasilöshet. Samtidigt satsar de allt på att framställa sig som de sanna arvtagarna till ett imaginärt folkhem. Diskrepansen är lite besvärande, men kan lösas genom att konsekvent utmåla sig själv som offer. Då slipper man tala om sina eventuella politiska visioner. (Andra partier har andra knep, kanske lite mer väloljade, för att uppnå samma sak. Men de får inte leka lika mycket med Photoshop).

3 Comments:

Anonymous ulf said...

"ingen klausul om "fair use"... men ändå ett någorlunda generöst utrymme för parodier."

Att vi inte har något generellt "fair-use" är en av de värsta felen i den svenska URL. Undrar också hur långt parodiskyddet sträcker sig, såvitt jag förstår är det mycket oklart.

Hur som helst är det fel att använda upphovsrätten till politisk censur, även mot högerextrema partier.


"Men de får inte leka lika mycket med Photoshop"

Vilka stackare! Rätten till Photoshop-lek borde vara grundlagsfäst.

8/17/2006 09:25:00 em  
Anonymous Pelle said...

Och i denna lilla ort ska man lyckas hitta ett parti att rösta på. Ja :) Önska mig lycka till - för det känns som om det kan bli ganska galet oavsett vilken sida som vinner...

8/17/2006 10:27:00 em  
Anonymous amilah said...

http://www.tf.hut.fi/nationen/publikationer/sangbok/xtra_visor/udda/hanvakna.html

8/20/2006 04:51:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home