fredag, augusti 04, 2006

Vem kräver teknisk förstoppning?

"Prideartister kräver sämre TV-kvalitet!" Ännu en rubrikfullträff från Oscar Swartz, som berättar en tankeväckande historia om kontrollmani. Bahnhof sponsrar alltså Pride-festivalen med internettjänster, bland annat videostreaming av vad som händer på stora scenen. Självklart vill Bahnhof kunna visa upp en videoström av god kvalitet – 640x480 pixlar – men stoppades av Stockholm Pride som hänvisade till krav från internationella artister som uppgavs vara rädda för att så fina utsändningar skulle kunna sparas och spridas vidare av fans. Oscar Swartz ryter till:

Nä, dagens industriella kontrollfreakade artisteri börjar bli pinsamt och alienerar allt fler. Det känns bara ogint. Vill de inte ha några andra relationer till publiken än kontroll och pengar?
En vattendelare: Majoriteten av alla artister skulle självklart resonera att det är bra om deras framträdande kan spridas vidare i bra kvalitet och inte som grynigt brus, och utgår från att en respektfylld relation till sina fans är avgörande för framgång. Men visst finns det andra artister med en helt annat slags affärsmodell, artister för vilka kontrollen är allt och relationen inget. Att gnälla på det senare finns det inget skäl till. Men vi vill gärna att de ska vara öppna i sina krav på konstlad teknisk förstoppning. Vill de ha en passiv publik ska de få det – med råge! Vi har otaliga andra att investera vårt intresse i. Som Oscar Swartz påpekar handlar det om varuupplysning, så att fansen kan fatta rationella beslut. Han gör alltså helt rätt i att på sin blogg efterfråga insidertips om vilka två internationella artister det skulle vara som krävde sämre tevekvalitet. SvD var snabba med att snappa upp, och enligt IDG är en av de kontrollinriktade artisterna Darren Hayes. Oscar Swartz efterlyser en diskussion om vilka de egentliga skälen till kontrollmanin är, så gå till hans kommentarsfält och delta.