måndag, september 11, 2006

Dansk dynamit i digitaliseringsdebatten

Redan i somras refererade Copyriot en slagkraftig rapport om hur digitaliseringen påverkar musikliv och musikekonomi. Studien har gjorts av Claus Pedersen från danska Piratgruppen utifrån källor långt stabilare än vad som vanligen används i dessa sammanhang, närmare bestämt upphovsrättssällskapens egna siffror. I helgen släpptes rapporten officiellt - och dess resultat blev genast toppnyhet på Politiken.dk. En superkort sammanfattning kan göras i tre punkter:

  • Skivförsäljningen har sjunkit rejält sedan fildelningsfenomenet brakade loss – dock snarast till samma nivåer som innan skivindustrins extraordinära guldåld på1990-talet.
  • Överraskande nog är det de allra rikaste upphovsmännen som fått känna av den sjunkande omsättningen, medan de fattigaste fått mer pengar, visar mätningen av utbetalda royalties.
  • Nedgången för försäljning av inspelad musik motsvaras av en lika kraftig ökning av omsättningen för levande musikevenemang. Digitaliseringen har alltså inneburit att betalningsviljan för musik flyttat från fonogram till musik som realtidsupplevelser.
Kort sagt: En utveckling som är bra för den musikaliska mångfalden och för flertalet artister. (Inga kulturella förändringar kan förstås vara bra för alla artister.) Däremot är fildelningen förödande för skivbolagen, eller närmare bestämt för alla de branschsegment som enbart har inkomster genom sina rättigheter till slutprodukter. Dessas försök att försvara sin roll är lite komiska; en dansk skivbolagsdirektör förklarar för Politiken att om inte skivförsäljningen kommer upp på nittiotalsnivåer så kan inte skivbolagen marknadsföra artisterna och då kan de inte nå ut… Här finns rapporten att ladda ned (94 sidors dansk text), plus dataunderlaget för den som vill hårdgranska. Dynamit!

4 Comments:

Blogger DaMaads said...

Det är skönt att höra skivbolagens argument. Får dom som dom vill så sitter snart alla munkar världen över och kopierar böcker. Tryckpressar gör ju det väldigt svårt att driva kloster nu förtiden.

9/11/2006 01:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nyligen var det väl någon rapport som hävdade att DVD-skivornas försäljningsstatistik ganska väl matchade glappet i CD-skivornas.

Ovanpå det spenderar folk sina pengar på dataspel idag. Alltså kan man väl sluta sig till att underhållningsindustrin fortsätter öka sin del av samhällskakan i samma stadiga takt som under 80- och 90-talen.

Andra lika överraskande nyheter är att solen väntas gå upp i morgon...

9/11/2006 03:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bra! Nu kan man peka på lite hårdfakta när man vill visa hur idiotiskt menlös skivbolagens roller är.
Det enda de var bra för var ju att skicka ut musik till folket. Idag klarar folket det själva. Så dyrt är det ju knappast att spela in musik själv :P

Jag är lite mer skeptisk till filmbolagens meningslöshet. Det kostar ju miljoner att spela in en hollywood-film ju. Där har det ju inte att göra med distributionen att göra :(

9/12/2006 11:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

En översättning på den danska texten vore underbar!

9/13/2006 02:36:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home