måndag, oktober 02, 2006

Alla ska med

Vad liten den är, Aftonbladets nya gratistidning "Punkt SE", som från idag bidrar till att göra pappershögarna i tunnelbanan ännu lite större. Tydligaste intrycket, bortsett från att typ inga texter går utöver notislängd, är den helt öppna ambitionen att inte göra tidningen själv, åtminstone inte journalistiskt. Istället riktar sig tilltalet till entusiasten-på-gatan som mer än gärna bidrar gratis (eller till en bråkdel av priset)

Varsågod – här är din nya morgontidning. Och du är vår viktigaste medarbetare. ... Bli nätkrönikör eller vimmelfotograf - du kan läsa här på sajten hur du gör. Hos oss är det också du som läsare, inte våra recensenter, som sätter betyg på krogarna och filmerna.
Istället för att en praktikant eller vikarie skickas ut att ställa en fråga till fem personer på stan, kör man med "MMS-frågan". Lär ju knappast finnas någon brist på uttråkade pendlare beredda att betala ett par kronor för att få synas med en åsikt. Även krönikorna tänker man låta vara amatörproducerade. Bakom uppmaningarna att börja Aftonbladet-blogga finns helt klart också en tanke på att skaffa sig en åker varifrån papperstidningen kan skörda sånt som vissa fortfarande kallar "innehåll". När The Economist nyligen skrev om papperstidningens öde utpekades Schibsted (som äger Aftonbladet) som en av få tidningskoncerner som hittat ett vinnande koncept. Det kunde ungefär sammanfattas: Betrakta de anrika tidningarna som varumärken - tjäna pengarna på verksamheter med endast vag koppling till journalistik.

4 Comments:

Blogger pelpet said...

Det är rätt klyftigt av aftonbladet att samla upp "innehåll" från bloggosfären, och främst då aftonbladets egen blogghörna. Det borde ge ekonomiska möjligheter att skapa mer material av hög kvalitet än man har råd att ordna med bara betalda journalister.

Jag skulle gärna skriva lite gratis i aftonbladet så länge de sätter ut mitt namn, ett foto och en länk till min blog. Av rent ego-syfte om inte annat.

Sourze har redan en variant av detta. Jag tycker att det är den klart mest läsvärda gratistidningen. Texterna överträffar ofta det som står i den vanliga dagspressen i fråga om kvalitet.

10/03/2006 09:38:00 fm  
Blogger maua said...

Först tänkte jag skriva något i stil med att jag är förbannad över att det är skitnyhrter och dålig journalistik osv. Men sen slog det mig, har vi egentligen ett jota att säga till om så länge skiten är gratis?

10/03/2006 01:31:00 em  
Blogger rasmus said...

Man behöver vare sig hylla eller fördöma för att fundera över det hela som fenomen.

10/03/2006 02:12:00 em  
Anonymous Simon said...

Dom var rätt kaxiga i Lund när dom ställde upp ett ställ med tidningar utanför universitetsbiblioteket...

10/05/2006 12:45:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home