söndag, oktober 22, 2006

Expressen: "Legalisera fildelning!"

"Legalisera fildelning!", kräver dagens huvudledare i Expressen. Ledarsidan har frivit en fildelningspositiv linje i flera år. Dagens text är alldeles strålande och säger i stort sätt allt det som behöver sägas i frågan just nu:

  1. Att det har utdömts dagsböter i fildelningsmålen på samma nivå som domar om sexuellt ofredande och för misshandel, är en sak som ytterst få som finner någon som helst reson i.
  2. Fildelning är en produktiv verksamhet. Genom att kopieras kan musik som upptäckas som annars alls inte skulle nå ut. Men precis som i tidigare medietekniska paradigmskiften finns såklart både vinnare och förlorare.
  3. Försöken att stoppa fildelning kokar ner till att blockera själva infrastrukturen. Biverkningarna går inte att fullt ut överskåda: "Lyckas det mot förmodan stryper man ett enormt kulturutbud samt förstör möjliga affärsområden."
  4. Justitieminister Beatrice Ask måste häva förra regeringens hemligstämpling av den omfattande korrespondens som ledde fram till tillslaget mot The Pirate Bay.
  5. "Fildelning och upphovsrätt är förmodligen den viktigaste kulturpolitiska frågan i dag", alldeles för viktig för att överlåta till justitiedepartementet.
(Fast det gäller att se till att fildelningsdebatten inte reduceras till en fråga om legalisering eller inte. Då riskerar fokus att vridas från sanktionsdirektiv och annat som händer just nu, och från det faktum att fildelningen kan vara fri även utan en formell legalisering. Ett självklart första steg vore att differentiera straffskalan, så att det görs klart att ringa upphovsrättsintrång inte motiverar de extraordinära tvångsmedel som det nu lobbas hårt för att få till stånd.) Även DN:s ledarsida skriver förresten om digitalisering idag. Uppdatering 29/10: Det gick en vecka, så var nästa söndag här med ännu en Expressen-ledare där samma krav inskärps och Beatrice Ask läxas upp. Inte illa.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilken bra ledare!

Eftersom ledaren inte är signerad så blir man nyfiken på vilka personer på Expressens ledarred som (särskilt) driver denna fråga. Jag har för mig att P M Nilsson skrivit fildelningspositivt förut. Finns andra namn?

10/23/2006 01:54:00 em  
Anonymous Dennis said...

Johannes Forssberg kan väl varit inblandad kanske.

10/23/2006 01:59:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vilken bra ledare...hmmm
Det som görs är en snygg glidning av begrepp, ledaren skriver "Fildelning" inte "Kopiering" fildelning behöver inte legaliseras, det är redan legalt!!

10/23/2006 02:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

>ledaren skriver "Fildelning"
>inte "Kopiering" fildelning
>behöver inte legaliseras, det är
>redan legalt!!

Kopiering är också legal ibland, så att endast skriva "kopiering" hade knappast varit ett så bra alternativ. Själklart kan man i ställer varje gång byta ut "fildelning" mot två tre meningar med korrekt juridisk terminologi exakt wilken upphovsrättslig relevant handling man avser, men jag tror att i sammanhanget så duger begreppet "fildelning" bra. Uppenbarligen förstår man vad han vill ha sagt.

Börjar man sedan föra en diskussion om mer detaljer och teknikaliteter eller lagens paragrafer med mera så får man så klart använda annat språkbruk.

10/23/2006 02:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

Rasmus. Jag har funderat lite. Du är banne mig det bästa sedan förbränningsmotorn. Vill du bli kulturminister? :)

10/23/2006 04:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kopiering eller fildelning? Båda orden är för smala, det är dock ett gott tecken att man man börjar leta andra ord. Tänk efter nu, vad är det vi talar om egentligen. Det är kommunikation vi talar om.

Teknikutvecklingen har inneburit, att vi idag har idag en lag som innebär att vissa människor har en vilja att kommunicera redan publicerad och icke sekretessbelagd information som övergår vad lagen tillåter.

Det är tre saker i soppan, teknikutvecklingen, lagen och människors kommunikation.

Jag hoppas verkligen att politikerna inte trampar på rätten till privat kommunikation och meningsutbyte. För hur skall man skilja på tillåten och icke tillåten kommunikation utan att makten ges möjlighet till att avlyssna den?

Jag hoppas också att man inte vill stoppa utvecklingen eller tror sig kunna backa klockan på denna punkt. För alla immetareilla verk kan brytas ned till binära tal som kan kommuniceras digitalt, och en turingmskin kan beräkna allt beräkningsbart. Synd bara att så få har förstått vidden av det som Alan Turing presenterade 1936.

//steelneck

10/23/2006 10:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

En mycket viktig sak till är ju att man nu börjar se effekterna av den nya upphovsrätten på bibloteken; de kan inte längre varken arkivera eller låna ut digitala verk. Lagskyddet för DRM sätter hela samhällsnyttan med upphovsrätt ur spel, dvs om man vill åtnjuta upphovsrätt bör man samtidigt inte få hindra åtkomst med DRM.

10/24/2006 12:28:00 fm  
Anonymous Blämbl said...

»Legalisera (privat) piratkopiering« vore en annan formulering men den kanske inte heller är så mycket bättre. Det är så klart inte kommersiell storskalig piratkopiering som de flesta vill legalisera, inte här i väst i alla fall.

»Synd bara att så få har förstått vidden av det som Alan Turing presenterade 1936.«

Jag håller med dig, men ge det lite tid. Det kollektiva undermedvetandet är väldigt trögrörligt. Sen kan vi alltid försöka hjälpa det lite på traven. Kanske genom att ersätta skolans »Officepaketkunskap« mot riktigt datakunskap, där man går lite mer på djupet? Eller varför inte starta studiecirklar?

10/26/2006 10:32:00 fm  
Anonymous Rikard said...

Det finns ju lagliga alternativ redan idag
men alla är inte direkt användarvänliga.

För en diskussion, läs gärna min debattartikel
Lagliga musiktjänster glömmer bort konsumenten [etc.se]

MVH

Rikard
eClassical.com

10/27/2006 07:07:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home