lördag, oktober 28, 2006

"Streaming", eller konsten att leka filsystemskurragömma

Miljardärsradarparet Friis & Zennström, kända för att ha Kazaa och Skype, skapar buzz kring sitt nya projekt för tv via nätet. Ett heluppslag i danska tidningen Børsen (läst på flyget från Århus) avslutas med det tekniska klargörandet:

Den nye tv-tjeneste er ikke baseret på download, men derimod såkaldt streaming. En film lagres altså ikke på computeren, men ses derimod, mens den strømmer ind gennem internetforbindelsen. Rent teknisk kommer filmene fra en central server, men kan også komma fra andre brugere – for at spare båndbredde.
Vi har sagt det förr och säger väl det igen då: Enda skillnaden mellan "streaming" och "downloading" ligger i hur mjukvaran konfigureras på mottagarens dator.
Att upphovsrättspraxis definierar det som väsensskilda aktiviteter, motsvarande radioutsändningar respektive plastbitsförsäljningar, kan inte ändra det tekniska faktumet: Varje ström av bilder och ljud som spelas upp i ens dator kan också, med mer eller mindre besvär, sparas som en fil. Och om den kommande mjukvaran som det uppges delvis ska bygga på Bittorrent-konceptet, så är det ju helt uppenbart att filmerna måste lagras på hårddisken. Att kalla det hela "streaming men inte downloading" blir alltså bara en fråga om att göra de lagrade filerna så svåråtkomliga som möjligt för de användare som bidrar med sina egna hårddiskar till företagets distribution. Maximerad fragmentering, separerad metadata.

Friis & Zennström fattar förstås den saken. Frågan är i vilken mån de förutsätter att de filmrättighetsbolag som de vill sluta avtal med inte fattar den.
Notera också att de hårdgarderar sig mot rättsliga påhopp den här gången genom att försöka eliminera all anonymitet, så att användarnas identiteter kan lämnas ut till myndigheter och intresseorganisationer när sådana krav kommer. För sådana krav kommer, förr eller senare.

10 Comments:

Blogger Maua said...

Jag förstår inte konceptet, ska det vara betaltjänst? ICKE anonym pirattjänst? Och att ha en central server känns väl rätt så förlegat... Keep us posted.

10/28/2006 01:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men är det inte absolut strålande, de har ju lyckasts programmera datorer till att syssla med telepati mellan utsändande dator och människan bakom klientdatorn. Fullt i klass med att ha uppfunnit perpetuum mobile, världsensation. Det innebär att man nu kan informera utan att mottagaren får del av informationen, eller kunna höra vad någon inte sa.

//steelneck

10/28/2006 01:13:00 em  
Blogger Christopher Kullenberg said...

Zennström står ruinerna mellan statsapparatens vilja till lagstiftning och krigsmaskinens begär efter multimedia. Någonstans i processen måste medieföretagen luras med en begreppsglidning. "Streaming" är "framtiden", och reklam är dess begärsmaskin. Ungefär som youtubes flash-videor som för den oinsatte bara är streamad, men som för en computer literate enkelt är en download. Dessa nya medieföretag har en intressant vara. De har ena foten i numrerande nummer, som exemplet Skype som drar nytta av p2p, och andra foten i sanktionernas värld. De är mellanrummet mellan den illegitima fildelningen och de enkelriktade massmedierna. Kommer de sänka massamhället eller driva effektiv hegemoni mot nätets aktivister? Den dagen då massorna kopplar in sig i tillräckliga mängder är vi tillbaka in the hands of gangs and packs. Medieföretagen har åter fått massorna att åtrå deras varor. Enda skillnaden från det tidigare massamhället är att de mediecentrerade och enkelriktade medierna (TV, radio..) har deterritorialiserats och glidit ur statsapparatens rigorösa kontroll. Det nya imperiet (som i Empire) är på väg att resa sina enorma dataflöden likt pyramidernas fallosstrukturer, men med skillnaden att de fyrkantiga stenblocken nu tillåts stå som en ny mammon i varje människas internetanslutna plattskärm. Babylon is global!

10/28/2006 04:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag vet inte var ni andra står men själv är jag demokrat...

http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Player
http://www.getdemocracy.com/

10/29/2006 01:40:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonymous: Jag hade faktiskt tänkt nämna Democracy Player som ett intressant exempel, men glömde.
Hade även tänkt nämna att "Democracy Player" är det mest katastrofalt pinsamma namn på en mjukvara jag har hört på länge, tyvärr.

10/29/2006 02:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tycker att det är ett bra namn. Datorprogram ska ju ha namn som är värdeneutrala, lite småroliga och inte betyder någonting.

10/29/2006 09:43:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonymous: Precis sådana namn ska datorprogram ha. Just därför betyder "Democracy Player" alldeles för mycket - det finns horder av Creative Commons-frälsta entusiaster därute som tar namnet på blodigt allvar.

10/29/2006 09:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Att upphovsrättslagen definierar det som väsensskilda aktiviteter, motsvarande radioutsändningar respektive plastbitsförsäljningar, kan inte ändra det tekniska faktumet:"

Nej, upphovsrättslagen ser båda åtgärderna som ett tillgängliggörande för allmänheten. En annan sak är att många avtal om prestationer som skyddas av upphovsrätt har olika villkor för nedladdning och streaming, men detta har i huvudsak ekonomiska förklaringar.

10/30/2006 08:42:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Klart att det är förlegat för alla som är någorlunda insatta i ämnet, det är ju hela poängen med detta. Vitsen är att rida på hypevågens, ursäkta uttrycket, långa svans.

Zennström borde få något pris av alla konservativa kommersiella krafter. Först lyckas han uppehålla alla filbytare i flera år med Kazaa, vilket försenade musikbytarrevolutionen avsevärt då mångas första intryck var att det var av usel kvalitet och till priset av spyware.

Nu senast lyckas han fördröja hemanvändarnas användning av IP-telefoni med flera år, eftersom så många sitter och leker med Skype istället, glada åt att de i alla fall kan prata med varandra.

Nu ska han göra samma björntjänst åt IP-TV. Det är en tunn linje mellan nyskapande tjänster och att rubba de gamla bjässarnas intäktsvägar. Hittills har Zennström konsekvent lyckats hålla sig innanför så att bjässarna får vara lite lagom nyskapande utan att bli allt för rädda.

Kanske kommer han att lyckas även denna gång. Hoppas bara att han använder pengarna till gagn för mänskligheten i slutändan, det gör ju åtminstone Gates, så vi andra har något för att civilisationen försenats.

10/30/2006 10:55:00 fm  
Blogger rasmus said...

Anonymous 08.42:
Du har rätt, det är inte lagtexten i sig som gör skillnad på radiosändning och plastbit, utan en etablerad praxis. Denna praxis kommer till uttryck i vad svenska STIM licensierar och inte.
Går man tillbaka till 1990-talet ser man dock att det inte rådde samma konsensus i upphovsrättskotteriet som det gör idag om att betrakta filöverföringar i analogi med plastbitsförsäljningar. Från bl.a. SKAP (kanske även SAMI) vill jag minnas att jag har sett resonemang som snarare pekade i den riktning som vi idag kallar "bredbandsskatt" (och som implicerar en analogi med radion). Men de vek sig förstås för de stora grabbarna från IFPI när det väl kom till kritan.

10/30/2006 11:20:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home