lördag, november 25, 2006

Kassettavgift på USB-minnen i Danmark


Copyswede meddelar i sin senaste årsredovisning att deras omsätting – alltså det totala uttaget av kassettersättning/privatkopieringsersättning i Sverige – har ökat med drygt 38 %. Förra året uppnåddes ett rekordbelopp om en kvarts miljard kronor.
Det är ingen liten summa pengar. De slussas vidare till andra bokstavsbyråkratier med namn som FRF, UBOS, IFPI, STIM och SAMI – naturligtvis på högst godtyckliga grunder, eftersom ingen kan veta vad alla dessa sålda lagringsmedia egentligen används till.

Enligt svensk lag får Copyswede driva in pengar från försäljningen av "produkter som är särskilt lämpliga att använda för privat kopiering, t.ex. inspelningsbara cd-skivor, dvd-skivor, videokassetter och mp3-spelare". Däremot omfattas inte vanliga datorer eller hårddiskar. Bokstavsbyråkratierna är förstås missnöjda med den saken, och vill ha rätt till fler pålagor, även på "allmänna" lagringsmedia. I princip har de stöd från miljöpartiet som nyligen tog ställning för "utökad kassettavgift".

Danmark utökar nu kassettavgiften. Från den 1 december kommer Copydan – danska motsvarigheten till Copyswede – att med statlig sanktion lägga en pålaga även på portabla USB-flash-minnen. Copydan förklarar de att de "bara försöker följa den tekniska utvecklingen". De hänvisar till att lagringskapaciteten på dessa minnen har ökat, vilket avspeglas i att reklamen för dem pekar på möjligheten att transportera stora mängder musik och video.

Däri ligger också den potentiellt positiva sidan av saken: Synliggörandet av offline-darknets. Oauktoriserad kopiering kan lika gärna kan ske helt oövervakningsbart via fickminnen som den kan ske via P2P-nätverk. Blir bara den premissen klar, ändrar hela frågan karaktär:
Pirated copies will be produced, no matter the fate of file-sharing networks. /.../
To the extent that some people may avoid P2P networks, research shows that they just reconnect to other sources of data – be it physical copying from family and friends or file exchanges with mail and chat clients. It’s all a piracy performed in a grey zone outside surveillance.
So the question is not piracy or not, nor if darknets are desirable or not, but what infrastructures piracy will take use of.

The war against file-sharing is essentially a war against the distribution of uncopyrighted metadata, not against the distribution of copyrighted material. It is about hindering the ever-present piracy from globalizing and open indexing, pushing it back to the family and the schoolyard and the workplace. Scaling-down, not in quantity but in network scale, from peer-to-peer to person-to-person.
The result is not less piracy, but less plurality in piracy.
En förutsättning för att en sådan diskussion ska kunna väckas är dock att frågan om kassettersättning inte fastnar i konsumentgnäll över de (relativt små och kringgående-bara) avgifter det handlar om.
Räkna med förnyade påstötningar från de svenska bokstavsbyråkratierna för avgifter även på hårddiskar, efter att de vunnit en delseger i grannlandet. Men samtidigt kan de nog få svårare än tidigare att vinna gehör hos en regering ledd av moderaterna, som har en tradition av åtminstone en viss skepsis mot upphovsrättens kollektiva och skatteliknande varianter.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Rasmus. Ja, jag vet att min kommentar skrivs i affektion...

Men jag blir så förbannad!!!

På dessa musikfogdar som kommer med den ena pålagan efter den andra, utan att ens ha en fördelning av pengarna med någon som helst förtroendeingivande grund. Det är mest:

"Vi tar era pengar och sedan tar vi och försörjer oss själva gott på pengarna, och arbetar samtidigt genom lobbying bland ovetande politiker så att vårat musikfogde-imperium skall växa ytterligare, genom ytterligare pålagor på ytterligare produkter. Och sedan fördelar vi resten av pengarna efter regler som baseras på att om den gamla radioapparaten spelar något så måste ju just den musiken också vara den förhärskande musiken ute i det verkliga livet, och därför skall den person som får musik spelad i den gamla radioapparaten också ha mest av våra insamlade avgifter"

Hur länge skall dessa musikfogdar tillåtas missbruka sina positioner?

Jag är så arg att jag höll på att glömma att tacka för en bra artikel: Tack för en bra artikel!

/T

11/25/2006 10:38:00 em  
Anonymous Johan said...

Men samtidigt kan de nog få svårare än tidigare att vinna gehör hos en regering ledd av moderaterna, som har en tradition av åtminstone en viss skepsis mot upphovsrättens kollektiva och skatteliknande varianter.

Själv känner jag mig ändå inte vidare säker.

//JJ

11/26/2006 12:20:00 fm  
Blogger Per Jonsson said...

Försökte grotta lite i det här i somras.
Jag hade tidigare inte så stor koll på exakt vad kassetersättningen omfattades av, men efter lite efterforskningar så var det inte så farligt som jag trodde. Hade fått för mig att min nyinköpta Sony Ericsson K800i som kan spela mp3 och har 1gb minne omfattades, men det gjorde den tydligen inte. SE ville inte svara på frågan över huvud taget.

Kontaktade Konsumentverket och konsumentombudsmannen (kvinnan) i min kommun då jag tycker det är högst märkligt att det inte finns information på de produkter som har kassetersättning. Kontaktade även CopySwede och ställde frågan. Svaret var:
-"Det är viktigt att komma ihåg att det är den som importerar produkterna som är skyldig att betala ersättningen till Copyswede och inte du som privatperson."

Från konsument verket var det inget mer än att de registrerat min synpunkt och om fler skulle fundera på saken skulle de titta på det. Likaväl som det redovisas moms etc så borde ev. kassetersättning (och givitvis andra avgifter) synas på de produkter man köper.

Så om ni inte har annat för er, kontakta Konsumentverket och fråga och ställ lite krav.

11/26/2006 12:42:00 em  
Blogger bongoman said...

Vad säger inköpschefen när han ska köpa in en SAN på 5 TB om att det ska betalas en avgift till musiker? Eller ska säljaren göra bedömningen från fall till fall och redovisa avgifterna efter det.

Nä, byråkratiskt och ogenomtänkt.

11/26/2006 01:02:00 em  
Blogger Zbig said...

Vad tror ni, kommer först? Skatt på CO2 som vi andas ut eller alkohol accisen på gäst och socker?

11/29/2006 12:58:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har inte moderaterna blivit sossekompatibla numera. Väl vid maktens tinnar blir de nog strax också korrumperade. Vad vi behöver är personval i enmansvalkretsar så kan folket sätta stopp för privat beskattningsrätt.

Adelsson verkar ju komplett noll-koll och hennes väg till ministerposten är omgiven av de mest uppseendeväckande rykten.

11/29/2006 07:54:00 em  
Blogger rasmus said...

Just i den här specifika frågan tror jag att Copyswede har ett lite mindre öra hos moderaterna än de har hos sossarna, hur mycket det sen betyder vågar jag inte spekulera i.

Varför enmansvalkretsar (som i England?) skulle lösa det hela övergår däremot mitt förstånd.

11/29/2006 08:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

På tal om sjunkande priser på lagringsmedia och sneakernets: Ju billigare lagringsmedia blir, desto mer rimligt blir det att lagra överskottsinformation. Låt säga att man inom en överskådlig framtid kommer kunna köpa portabla 100 TB-hårddiskar med snabb anslutning för en spottstyver och man fortfarande nöjer sig med musik i komprimerat format. Det kommer då vara en smal sak att kopiera hela diskografier med mängder av artister, trots att man bara kommer vilja lyssna på en bråkdel av dessa.

Kanske kommer det pack i stil med "allt släppt inom indiepop 2000-2005", "All jazz från 1960-talet" och så vidare. Gigantiska mängder data, men spelar det någon roll? Överföringen kan då ske fysiskt via sneakernet eftersom det blir en överföring som täcker in så många andra och inte behöver ske så ofta. När man sedan hör talas om ett band man blir intresserad av finns bandets, och kanske hela etikettens, utgivningskatalog på ens egen hårddisk.

Den sammanlagda musikproduktionen är naturligtvis ofattbart stor, men grova indelningar kan räcka långt.

Redan idag lutar det ju åt detta håll. Jag har, när jag har tillgång till en direktkoppling och gott om hårddiskutrymme, plockat hela diskografier av band jag (ännu) inte lyssnar särskilt mycket på. De flesta låtarna blir aldrig spelade, men det är inget problem.

Man kan göra en liknelse med annan, mindre platskrävande information vars spridning anses suspekt: Serienummer. Eftersom varje serienummer kräver obetydligt lagringsutrymme laddar man inte hem dem en och en utan hämtar kompletta pack med långt fler serienummer man någonsin kommer behöva. Men när man behöver ett särskilt så finns de där, i ens eget arkiv, utan att det krävs någon form av överföring som kan övervakas.

Ett Sneakernet är trots allt det ultimata darknetet.

Om jag inte minns fel läste jag en slashdot-kommentar som gick på samma linje för ett tag sedan.

11/30/2006 07:18:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home