lördag, november 25, 2006

Och årets futuristpris går till...

...ReacTable!

Traditionen att styra elektroniska musikinstrument med kromatiskt klaviatur har bitit sig fast hårt i några decennier. Egentligen mest på slentrian, utan något bra skäl. På senare år med konkurrens från laptopen, som ju knappast kan beskyllas för vare sig performance-potentialer eller musikcentrerad design.
Nya gränssnitt behöver experimenteras fram. ReacTable känns lovande.

10 Comments:

Anonymous rosemi said...

Djävligt cool design. Hoppas att dom bygger vidare på det!

11/25/2006 10:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Verkligen häftigt!

Och jag som sliter för att försöka få den rätta känslan när jag spelar på mitt piano. Om nu någon kommer ihåg detta gamla instrument längre :-) Jag känner mig mycket gammalmodig, och då har jag ändå inte nämnt vad jag spelar...

Ett ReacTable skulle jag gärna vilja få tillgång till.

11/25/2006 10:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ibland undrar man ju vad det är för folk som sponsrar dessa helt verklighetsfrämmande musikprojekt. ReacTable är ju helt oförenbar med någon form av reellt musicerande. Det går inte att använda till att göra vare sig jazz, dödsmetall eller eurodance. I slutändan är det bara bra till en sak - att göra elektroakustisk flum-ambient a'la ReacTable.

Visst, vi behöver nya gränssnitt, och visst jag anser att Bob Moog på egen hand dödade synten när han släppte minimoogen med pianotangenter, men såna här idéfattiga universitetsprojekt kommer när dagen är slut att hamna i samma bortglömda skrubb som musikdräkten med rörelsesensorer, virtual reality-laserharpan och allt annat showigt lull-lull som lovar runt och håller tunt.

11/26/2006 11:10:00 fm  
Anonymous Anonym said...

mm såg den där i somras, den är rolig! men att säga att det är helt nytt är ju inte riktigt sant, folk inom elektronisk musik har exprimenterat med liknande instrument sedan 1950-talet iallafall.

11/26/2006 02:20:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonymous 11.10: Du har inte fattat ett dyft, tönt.
Nya gränssnitt för musikskapande uppkommer inte genom medveten optimering av s.k. "användbarhet".
Tvärtom sker ofta musikalisk utveckling genom att instrument används och på helt andra sätt än ursprungligen avsett.
Universitetsprojekt av dessa slag realiseras ytterst sällan i sig, däremot utprövar de idéer som senare realiseras på helt andra sätt, ibland av samma människor som gått vidare till nya uppdragsgivare, ibland av helt andra. Alltså är det helt fel att ställa frågan om huruvida ReacTable kommer bli framtidens musikinstrument. Varje process innefattar lull-lull, och det är inget fel i det.
Om du sen anser att "elektroakustisk flum-ambient" inte är "reellt musicerande" är det din trångsynthet. Vem som helst med grundläggande koll på dagens elektroniska musikproduktion kan se hur EAM-konstmusik och lättsam popmusik, dansbeats och "flum", har influerat varandra på ett sätt som gör det enda svårt att tänka utan det andra.

Anonymous 02.20: Självklart är det inte "helt nytt" att experimentera med liknande gränssnitt, men det har ingen heller påstått.

11/26/2006 03:39:00 em  
Anonymous anonymous 02:20 said...

Rsms: Man måste väl få klaga lite. Dessutom gillar jag inte att du kallar andra för "tönt", är inte du en tönt med alla kända standards mätt?

Eller ska vi bara se detta som ännu ett av dina "diskursiva expriment" där vi "inte riktigt ännu vet var vi hamnar", dvs. ett påstående vid vilket "vi inte ska fästa så stor vikt" till "enskilda detaljer"... som t ex klusterbomber och mp3-spelare.

Äsj, internetforum är till för att klaga på, annars kan man lägga ner. Men att använda nedsättande ord om andra är bara helt fel.

11/26/2006 05:24:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonymous 02.20: Kanske lite förhastat språkbruk av mig, visst. Tycker dock att du satte en rätt låg ribba genom ditt utfall mot vad du inte anser är "reellt musicerande", som skvallrade om dålig kunskap om elektronisk musik. Fast nu märker jag att du mest var intresserad av att gnälla i allmänhet.
(För övrigt har klusterbomber aldrig någonsin avhandlats på Copyriot!?)

11/26/2006 05:33:00 em  
Anonymous anonymous 02:20 said...

jag är inte samma anonymous som den som skrev 11:10, till skillnad från den personen tycker jag att dessa typ av "uppfinningar" är jätteintressanta.

Det är du som gnäller mest av alla, men du kallar det för "diskursiva" små utflykter, inte gnäll.

Klusterbomber användes flitigt när Israel bombade Libanon tillbaka till stenåldern. Jag vill minnas du försvarade detta för några månader sedan.

Hej hopp.

11/26/2006 07:09:00 em  
Blogger rasmus said...

Eh, ordet "diskursiv" har aldrig använts i Copyriot (utom en gång i ett citat) så var vänlig och förklara vad du citerar innan du använder citationstecken på det där raljanta sättet.
Du kanske syftar på den här diskussionen, där vissa (du?) ifrågasatte tanken på att använda bloggen som "work in progress" och krävde inlägg skrivna som slutprodukter. Tycker fortfarande det var ett besynnerligt krav, ingen tvingas ju läsa här.

Suck... med logiken i ditt inpass om klusterbomber, så är envar som inte hejade på Hitler i andra världskriget en "försvarare" av terrorbombningen av Dresden och antagligen också atombomberna över Japan. Ta ett djupt andetag själv och fundera över den saken.

Förstår att du refererar till Hizbollah-kontroversen, men ditt sätt att minnas vad det handlade om säger mer om dig själv. Ett par inlägg här tog upp galenskapen i att stödja Hizbollah, som en och annan tokpanna då gjorde, och det principiellt riktiga i att de måste avväpnas och elimineras som militär kraft. Inte något försvar för hur kriget fördes, särskilt inte hur det fortsatte föras efter att inlägget skrevs (tror faktiskt inte ens det rapporterats om klusterbomber ännu när det skrevs). Att hela situationen var och är bedrövlig är väl alla överens om, jag polemiserade mot dem som (likt dig?) på fullt allvar kallade Hizbollahs terror för "ärorik" etc.
Vad nu detta har i sammanhanget att göra.

Förresten, anonymisar: Kan ni inte vara snälla och kommentera med namn? Om ni nu inte vågar skriva era egennamn kan ni väl hitta på ett nick åtminstone? Kommentarsfältet blir så mycket lättare att få ordning på då.

11/26/2006 07:50:00 em  
Blogger Mikusagi said...

Vilken häftig grej!

12/10/2006 07:13:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home