torsdag, november 02, 2006

Piratbio laddar upp i Stockholm

En ny gruppering som kallar sig Piratbion har tydligen formerat sig i Stockholm. Deras målsättning är att till nästa sommar införskaffa duglig utrustning till en mobil utomhusbiograf som ska turnera runt och visa aktuell biofilm. För att få in pengar till detta ordnar de en fest på lördag med öl och blippblopp och andra begivenheter.
I rytmväg utlovar stödfesten både Ayhans dunkla samplingsvävar, dansvänliga breakbeats och gameboyfabricerad musik med nitro2k01. Den senare (känd från bl.a. Microdisko- och Piratbyrån-fester) bjuder på ett MP3-smakprov här. Platsen för partyt är Kafé 44, ty Piratbion-projektet har sin bas i stans aktivistvänstermiljö.

Nyfiken som jag blev på den rätt unika idén om mobil utomhuspiratbio, lyckades jag googla fram lite bakgrundsinfo:

Till skillnad från liknande projekt runt om i Europa och övriga världen skall Piratbion satsa på att visa bioaktuella storfilmer. Dels för att tydliggöra att det vi gör är en konflikthandling men främst för att det är dessa filmer som vi faktiskt själva helst vill se och visa.
Viss skillnad alltså mot både utbud och utgångspunkter hos Pirate Cinema (vars arkiv på åtskilliga terrabyte, varav många svåråtkomliga filmrariteter, tydligen är på väg mot Sverige).

Noterar också att någon (annan?) har registrerat domänen Piratbio.se, samt att MMN-o berättar om småskaligare "piratbio" där 5-15 bekanta brukar samlas i Umeå. Ordvalet sätter fingret på hur upphovsrätten förutsätter en skarp gräns mellan privat och offentligt.
Att bjuda hem vänner till sin tevesoffa är (fortfarande) tillåtet, men det är långt ifrån självklart hur öppna ens umgängesvanor får bli innan det blir frågan om en "större sluten krets", då upphovsrättslagen börjar gälla. Enligt STIM är praxis som följer:

Att gränsen satts vid större slutna kretsar innebär i praktiken att kretsar under 20 personer inte omfattas medan sällskap om mer än 50 personer definitivt omfattas av regeln. Om antalet ligger mellan 20 och 50 personer beror det på omständigheterna om framförandet är offentligt eller ej.
Synd att det i Sverige bara är några få månader då klimatförhållandena tillåter privat/offentlig-avgränsningen att uppluckras genom utomhusaktiviteter...

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hmmm... Det vore betydligt trevligare att bryta den mediala monokulturen genom att visa något annat än den vanliga Hollywood-skörden. Kanske är det Pirate Bay-fenomenet som slagit igenom, där det bara är det allra största som får utrymme, men mångfalden glöms bort. På något sätt är den "gamla" fildelningen bättre, där man kan hitta all möjlig alternativ kultur...

11/02/2006 09:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

även i malmö kör vi piratbio, även om fokus inte nödvändigtvis ligger på pirataspekten, utan snarare det sköna i att ha en liten, smidig och självorganiserad bioverksamhet. att pirata är främst en förutsättning för att det ska funka.

filmarkivet på a-huset har hunnit med allt från en "ripped by fitz"-festival till bortglömda feminist-pirateposet Cutthroat Island.
Varanann onsdag, Norra Grängesbergsgatan 14 vid sjutiden.
Nu på onsdag den 8e kör vi några tidiga Kubrick-filmer.

11/02/2006 11:05:00 fm  
Blogger rasmus said...

Anonymous: Jo, känner själv likadant. Fast jag köper inte att "Pirate Bay-fenomenet" bara ger plats för "det allra största". Den långa svansen är sammanlagt mycket större än topplistan (till skillnad från på t.ex. videobutiken). Vad som sedan är mest synligt är en fråga om gränssnitt, men kom ihåg att trackern och hemsidan/sökmotorn är två olika saker. Bittorrent skulle behöva fler gränssnitt, nischade på olika slags specialmaterial. Curerad fildelning, om man så vill.
Anledningen till att den här Piratbion vill rikta in sig på blockbusters verkar dock mer vara politisk; de vill "synliggöra en konflikthandling".

Emmanuel: Fresh! Får komma förbi nästa gång jag är i Malmö.

11/02/2006 11:49:00 fm  
Anonymous Anonym said...

På vintern kan dom väl använda gallerian eller liknande? Som konflikthandling skulle det bli svårt att överträffa iaf.

11/02/2006 07:44:00 em  
Blogger krasst said...

Med en liten glimt till inblick i projektet tycker jag att det verkar som att ambitionerna verkar bli lite bredare än som de tidigare verkat inom aktivistvänstern. Konflikthandlingen i att visa biofilmer är intressant men högst begränsande. Interaktivitet, mobilitet och kom-och-gå-bio osv. är mer intressanta diskussioner som inte kräver sommarväder t.ex.

11/03/2006 01:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tänkte att jag kan kommentera era kommentarer då jag är med i detta piratbioprojekt.

Så här ser det ut: vissa biofilmer är faktiskt bra och de kostar en hel del att gå på. I vilket fall brukar det vara en ganska trevlig sysselsättning att kolla på en halvbra film på bio. Men alla har inte råd med det. Vi i piratbiogruppen gillar film och bio och ska därmed fixa det gratis för oss och andra som vill. Helt enkelt.

Och vi har även annat på g. Bland annat en you tube-festival i januari, lite olika temakvällar, en kortfilm/dokumentärfilmsfestival i vår någon gång, jag och några andra i gruppen gör lite sketcher.. Ja, vi är alltså inte så begränsade.

Så, vill ni veta mer eller kanske bidra med något? Här finns lite länkar ni kan läsa mer om oss och även om 'vår makt'.

www.varmakt.se
http://piratbion.blogsome.com

kontakt: piratbio@varmakt.se

12/12/2006 10:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home