torsdag, november 02, 2006

Vertigomannen förklarar krig mot Kulturrådet

När det var som klibbigast i juli läste jag Bo Sjökvists nyutkomna "Bland strippor och fakirer" (Vertigo) – lätt en av årets bästa böcker – fast besluten om att den snarast få den ombloggad. Fast månaderna gick. Gudmundsson hann före med läsuppmaningen. Mitt i snöstormen anländer så ett rykande utskick från förläggare Dr. Edenborg. Han förklarar krig!

Statens Kulturråd har beslutat att varken ge litteraturstöd åt Bland strippor och fakirer, De elvatusen spöna eller Lux aeterna. Det innebär att Vertigo i år inte har fått en spänn från det hållet. Det skulle vara skit samma ifall det inte varit för den uppenbara orättvisan: samtidigt har Bonniers håvat in miljon efter miljon. Beslutet fattades av en grupp där tre av de fem medlemmarna är Bonnierlakejer: Åsa Maria Kraft, Alejandro Leiva Wenger och Ulla Roséen. Inte så konstigt att Bonniermonopolet badar i cash.

Orsaken till att dessa personer inte ville ge De elvatusen spöna stöd är att "den inte är en klassiker".

Aaaaaaaaaaaaaahahahahaha! Aaaaaaaaaaaaaahahahahaha! Vertigo skrattar ihjäl sig! Tårarna sprutar som sperma!

Guillaume Apollinaires Les onze milles verges från 1907 är ingen klassiker? En bok som kommer ut i ständigt nya utgåvor och översättningar över hela världen är ingen klassiker? En bok som kommit i Frankrikes mest exklusiva klassikerserie – Plëiades – är ingen klassiker? Därför att några Bonnierlosers tycker det?

Visserligen verkar dom vara ett gäng underbegåvade medelklasstöntar men det luktar ändå svepskäl. Vi anar den verkliga orsaken till att skiten yr över oss. Vi vägrar suga kulturfittornas kukar. Vi vägrar kompromissa med litteraturens frihet, poesins, begärets och det underbaras raseri. Då blir det lätt så här.

Nu kommer saker hända. Vertigo förklarar krig mot Kulturrådet i dess nuvarande form. Vi kommer att debattera, ingripa och angripa tills korruptionen är åtgärdad. Vi kommer gå till regeringen och kräva att hela skiten läggs ner i avvaktan på en grundlig ombildning: dags för Moderata Fascistpartiet att bevisa att dom är sanna liberaler. Kan dom lägga ner nyttiga myndigheter som Arbetslivsinstitutet borde dom väl kunna avskaffa löjligt genomkorrumperade styggelser som Kulturrådet. När rötan har gått för långt i en lem, återstår bara amputering.
Slut på gnället. Till vapen! Vi tänker inte stillatigande se på när lössen biter oss.

Fabian Göranssons groteska illustrationer till Apollinaire-boken finns även att avnjuta på kaféets vägg.

3 Comments:

Blogger Johan Wicklén said...

Ha! nu är jag visserligen inte helt insatt i frågan, men blir knappast förvånand över att kulturrådet skickar in pengar i Bonnierkoncernen, samtidigt som man på vaga grunder lämnar "svårare" förlag som Vertigo helt utan stöd. Sökte på kulturrådets hemsida, där man redovisar bidrag man delat ut och Albert Bonniers förlag får verkligen mycket bidrag för sina utgivningar. Frågan är ju varför ett så stort förlag som Bonnier behöver bidrag för att ge ut redan etablerade författare? Och att man då inte får bidrag på Vertigo för en utgivning av Apollinaire känns ju konstigt. Vad jag kommer ihåg från min Litteraturvetenskap så läste jag honom med en hel del behållning, samtidigt som hans insatts som modernistisk teoretiker placerat honom i någon slags litterär kanon. Men tydligen inte hos kulturrådet.

11/02/2006 11:30:00 fm  
Blogger Karin said...

Hej,
Jag har också förklarat krig mot statens kulturråd (och för all del Bonniers) med tanke på detta förbannade kulturstöd. Dock av en helt bakvänd och säkert felaktig orsak. MEN. En sak som för mig ter sig helt upenbar är att böckerna som FÅR kulturstödet är böcker som sen inte SÄLJER. Kulturpengar=oläslig/OSÄLJBAR bok.
Ur den synpunkten kan du nog vara rätt nöjd, på sätt och vis.

Å andra sidan känner jag till för lite av förhållandena runt omkring för att vara säker - i ditt fall.
(I mitt fall är saken solklar. Oläslig bok utgiven av Bonniers.)

11/04/2006 10:51:00 fm  
Anonymous Malte said...

Något upprörande är det ju, hela saken, även om man inte är förvånad.

Att kulturrådet anser att Apollonaire (vad som av honom) inte är en klassiker är ju skandal, även om det bara är ett svepskäl. Vad näst? Strindberg är inte litteratur, Kalle Anka är manga?

11/08/2006 11:54:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home