onsdag, december 13, 2006

Musikmonopolet SAMI skakas av skandal

Noterar att IFPI:s kampanj för drastiskt förlängd upphovsrätt på inspelningar har fått sin första officiella stöttepelare i Sverige. Det är SAMI, det fackförbundsstyrda upphovsrättskollektivet för musiker och andra performing artists, som samlar in namnunderskrifter "i samarbete med IFPI".
Apellen pläderar för maximalisering av upphovsrätten med en slags pseudomerkantilistiska argument om att den upphovsrättsliga handelsbalansen riskerar att försämras om det finns några länder som har längre skyddstider än Sverige – utan hänsyn till vare sig den övriga ekonomin, eller till enskilda artisters högst varierande verkliga villkor. Men så är texten också en direkt översättning från den brittiska IFPI-kampanjen. Att 50 år gamla skivor blir tillåtna att sampla och kopiera påstås stå i motsättning till "att bevara Europas musikskatter i framtiden". Uselt av SAMI att ställa sig bakom sådant struntprat!

Å andra sidan finns det annat som upptar mer av SAMI:s kraft för närvarande. För ett tag sedan rapporterade Copyriot om hur SAMI:s ekonomi är i kaos, något man skyller på sin nu sparkade vd Hans Lindström. P2-programmet Mitt i Musiken har som enda nyhetsmedium grävt vidare i saken och berättar uppseendeväckande saker under veckan.
Bland annat att SAMI avhyste sin avskedade vd med vaktbolag som gick in i hans villa och plockade med sig dokument och datorer, utan att det gjordes klart vad det egentligen var han anklagades för. Sedan dess har tre av SAMI:s styrelsemedlemmar avgått, inklusive styrelseordföranden Tomas Bolme. Sedan försökte SAMI hålla valet av ny ordförande hemligt för de egna medlemmarna. Det visar sig vara Musikerförbundets Jan Granvik, som blir extremt irriterad när P2 frågar honom om avskedandets bakgrund och genomförande (han nämner däremot inget på sin egen "blogg"). Lyssna på intervjun – det är väldigt graverande saker han pressas på, särskilt med tanke på att SAMI är en organisation som av staten fått förtroendet att få ta ut kassettersättning!
En organisation som hanterar hundratals miljoner åt över 20.000 rättighetshavare berättar alltså inte på sin hemsida vem som styr och leder verksamheten.
Nu visar det sig att sparkade vd:n Hans Lindström har ett fallskärmsavtal som lovar honom minst 6,5 miljoner kronor. Avtalet var undertecknat av Teaterförbundets ordförande Tomas Bolme och Musikerförbundets Roland Almlén, SAMI:s två tyngsta huvudmän. Nu går Hans Lindström till tingsrätten för att få fallskärmen utbetald.

"Likviteten har sjunkit som en sten", uppges det nu, även om det står klart att SAMI:s intäkter ökat i rasande takt för varje år i takt med att man lyckas driva in pengar från allt fler verksamheter. Hur som helst har SAMI beslutat om ett sparprogram in 35 miljoner kronor genom att lägga ned hela den icke-kommersiella och yrkesfrämjande verksamheten.
I praktiken betyder det att man inför marknadshyror på Nalen, som ägs av SAMI. Det verkar redan ha inneburit slutet på de spännande klubbar som höll till i källaren Alcazar. Avantgardeklubben Sekt har redan lagt ned efter sju år. Sannolikt är det därför som även Microdisko tvingas flytta och för närvarande ligger i träda, till alla chipmusikfans besvikelse.

Det är den tråkiga sidan av historien. Den positiva skulle kunna vara om affären möjligen kan tvinga fram en ökad transparens bland de allt mäktigare upphovsrättssällskapen. Det duger nämligen inte att, som Jan Granvik, ständigt hänvisa till att man ansvarar för "medlemmarna" (som om vi hade något att säga till om) när man av staten fått privilegier att ta ut en slags kulturpolitisk skatt på allt från kassettband till simhallar.

Uppdatering, onsdag: Granskningen fortsätter i dagens Mitt i Musiken. Nu visar det sig att Tomas Bolme inte avgick frivilligt utan röjdes undan av Musikerförbundet. Skarpe radioreportern Per Gullbrandsen frågar ut Per "Diggi-loo diggi-ley" Herrey, bland annat om hur styrelsen själv festat för upphovsrättspengarna. Enda slutsatsen blir dock att det rör sig om oerhört snåriga turer. "Man kan lugnt konstatera att det har rått en märklig ledarkultur inom SAMI."

Uppdatering fredag 15/12: Sista delen i P2-granskningen tar upp medlemmarnas missnöje över ledarkulturen, samt sammanfattar:
Ord står mot ord och tvisten kommer att avgöras i tingsrätten. Antingen är det en facklig maktkamp om styret och en smutskastningskampanj från SAMI mot sparkade vd:n Hans Lindström, eller så har vd:n undanhållit reviorsinformation och ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter.


24 Comments:

Blogger Fredrik said...

Jag sitter och lyssnar på intervjun nu, och jag kan inte annat än att garva och rekommendera andra att höra den.
Jag trodde mest att mina åsikter skilde sig från deras i fråga om upphovsrätt, men de verkar ju vara ena riktiga ljusskygga skojjare.

12/13/2006 09:12:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Oj vad pressad Jan Granvik låter. Jag har inte gillat honom nå värst sen miljöpartiets hearing om fildelning innan valet (Förutsatt att jag inte blandar ihop personer).

12/13/2006 09:33:00 fm  
Blogger rasmus said...

rexm: Jo, det var Jan Granvik som var med där. Alla jag vet som hört honom både och tidigare har chockats över hans arroganta attityd.

12/13/2006 09:40:00 fm  
Blogger Karl said...

Jodå, jag har själv fått det där brevet från SAMI i dagarna som pryds med överskriften:

"Din underskrift för längre skyddstid för inspelningar är viktig"

ALDRIG kommer dessa "den immateriella kapitalismens fångväktare av våra idéer och kultur-alster" få min namnunderskrift!

Funderar på att dra en fotostatkopia på mitt långfinger och sända in till dem istället..

Förövrigt verkar det som vanligt vara den giriga generationen av betong-40-talister som är i farten med sitt kapitalhungriga svineri.

Både SAMI & STIM agerar knähundar för IFPI på ett sorgligt sätt som inte sätter kulturskapande intressen främst - utan bolagsintressen. Därav deras krav på så långa skyddstider. Bolagen fortsätter leva efter upphovsmännens död.

12/13/2006 11:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej

SAMI beter sig synnerligen uppseendeväckande! Och här finns det saker som de verkligen inte vill skall komma fram i ljuset. Det är helt uppenbart!

Finns det någon vänlig själ som skulle kunna lägga ut dessa radiosändningar på The Pirate Bay.

Framförallt intervjun med Jan Granvik!

Hoppas att någon kan och vill göra det!

12/13/2006 04:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intervjun med Jan Granvik finns nu på pirate bay: http://thepiratebay.org/tor/3576126

12/13/2006 06:48:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tack till RexM som lade ut intervjun med Jan Granvik på The Pirate Bay! Här finns den nu att hämta som MP3-fil:

http://thepiratebay.org/tor/3576126/Intervju_med_Jan_Granvik.mp3

Min reaktion efter att ha hört intervjun

1) Skicklig, påläst och härligt envis reporter

men framförallt

2) Det här luktar skunk lång väg! Ljusskygga aktiviteter är nog bara förnamnet på vad som pågått/pågår på SAMI. Och en annan märklig sak som mycket tydligt kommer fram under intervjun är att denna organisation MINST av allt vill komma fram i strålkastarljuset, trots att uppseendeväckande saker sker där.

Intervjun är verkligen värd att lyssna på!

Till sist: Mycket bra, Rasmus, att du följer STIM och SAMI i din blogg!

12/13/2006 08:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hmm. Jag kommer inte ihåg om det är SAMI eller någon av de andra som sköter påläggen på tomma medier och jag hittar inte någon engelsk sammanfattning av den svenska situationen, men någon som är insatt kan väl förklara den för Levitt:

http://www.againstmonopoly.org/index.php?perm=886089000000000680

12/14/2006 11:35:00 em  
Blogger rasmus said...

anonymous 11.35: Pålagorna på tomma medier (som kallas kassettavgift eller privatkopieringsavgift) sköts i Sverige av paraplyorganisationen Copyswede som förra året drog in en kvarts miljard kronor. Där ingår bland andra SAMI.
Om denna indrivningsbusiness har Copyriot skrivit massor tidigare, bara att söka.

12/15/2006 01:36:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Har inte så mycket med detta inlägg att göra men kansek är det ändå av intresse.

Förlängt undantag för Antipiratbyrån och IFPI
http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/121787

12/16/2006 01:14:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Lindström åkte bla beroende på att han använt (tömde) SAMI's konton för utlänska artister för SAMI's totalt misslyckade webbtjänster. (Som inte ägs av SAMI längre). Tanken var att webbtjänsterna skulle dra in mkt stålar, men de gick helt i putten.
Trist är det i allafall.
Granvil . . fan man skäms för att vara medlem i SMF.

12/18/2006 03:02:00 fm  
Blogger rasmus said...

anonymous: Tack för intressant information. Skulle vara hemskt intressant att få ta del av mer, eller få tips om var man kan leta, så om du har det får du gärna kommentera mer eller skicka ett mail. Mitt syfte är inte att smutskasta Sami, utan att förstå deras roll i musikekonomisk omvandling under de senaste decennierna. Att deras bedömning av internet slog minst sagt slint är uppenbart, så det är intressant att höra att det också skulle vara bakgrunden till den rådande krisen.

12/18/2006 11:44:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad händer? Det sista jag hörde var att VD:n skulle stämma Sami för att få ut sitt avgångsvederlag men någon stämningsansökan kom visst aldrig in till tingsrätten. Tomt hot i hopp om ett bättre förhandlingsläge? Men det är klart; har han sumpat pengar som ska till utländska artister på misslyckade satsningar har man kanske inte så mycket att hämta i tingsrätten... Hoppas i så fall att Sami står på sig och inte betalar honom ett rött öre. Man ske ge fan i att leka med andras pengar! Ingen som vet nåt mer?

1/03/2007 12:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hört att styrelsen har ganska mycket på fötterna för att kicka honom. Mycket mer än som framkommit i medierna. Han har väl själv fått kalla fötter och insett att han inte kan ro hem en stämning. Sami ska ha en extra föreningsstämma i slutet av januari. Styrelsen lär väl få förklara sig där och då får vi väl veta...

1/05/2007 10:12:00 fm  
Blogger rasmus said...

Får vi veta då? Tillåt mig tvivla. SAMI är inte kända för öppenhet, och hur mycket fel tidigare vd:n än begått (vilket senaste kommentatorerna tydligen vet mer om), är det ett faktum att Musikerförbundet betraktar SAMI som sin ägodel som ingen annan förtjänar någon insyn i. Och om nu tidigare vd:n felbedömde internet, är det helt i linje med Musikerförbundets inställning...

1/05/2007 11:11:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Nja, de verkar ju onekligen vara lite av en sluten sekt. Men om jag vore medlem så skulle jag gå på stämman och kräva en uttömmande förklaring. Den kommer ju för övrigt kunna komma att bli en sjujävla rolig tillställning. Som gammal musikant är ju X-VD:n själv medlem, antar jag. Tänk om han dyker upp i egenskap av medlem eller skickar dit sin advokat med fullmakt.

Om inte annat så kanske murvlarna på SR P2:s Mitt i musiken kan gräva lite till. Dom har ju förtjänstfullt grävt fram en hel del hittills om den s k sami-affären. Allt ligger prydligt samlat på deras hemsida. Har svårt att tro att de släpper den här historien bara så här.

Den som lever får se...

1/05/2007 04:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nu har tydligen en stämning lämnats in. Jag har inte läst den men om ryktet talar sant är det stora belopp det är frågan om. Ska bli kul att se utvecklingen på det här. Det verkar ju klart att den där Lindström är en jävla pamp som lever på styrelsens okunskap. Rätt att sparka honom men varför väntade man så länge? Det verkar finnas mera här.

1/10/2007 10:25:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har läst stämningsansökan. Om jag har räknat rätt vill Lindström ha ca 5,2 miljoner plus ränta. Med sociala avgifter blir det väl 6-6,5 miljoner i kostnad för Sami om han vinner.

Det framgår att hans lön var 113 000 i månden plus semesterersättning för åtta veckor semester med nästan 3 000 per månad. Han hade dessutom fri bil till ett värde av 7 400 per månad. Dessutom betalade Sami in över 43 000 i månaden i pensionsförsäkringar.

Vilken jävla fackpamp att sko sig på musikernas bekostnad! Med den lönen och de förmånerna ska ha fan inte ha ett öre till. Satan vad han har dragit in pengar under åren! Jag bitter? Ja, det kan du ge dig på!

1/14/2007 05:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Det verkar finnas mera här" var det nån som skrev ovanför. Ja, inga ord efter mig, men visst fan kommer det mera. Det här är bara början. Tro mig!

1/14/2007 05:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

Här har jag år efter år efter år haft förtroende för den där Lindström som talat så jävla fint om hur viktigt hans arbete för musiker och artister har varit och så inser man att han haft den här jävla lönen och dom här otroliga förmånerna. Fy fan, säger jag! Vad tror han? Att han varit VD för ett börsbolag? Hallå, säger jag! Det är en medlemsorganisation! En ekonomisk förening. Varenda krona till honom eller till hans lekstugebolag som inte lett till nånting är en krona mindre till medlemmarna! Och det är mina pengar! Va fan har sami haft för anledning att bedriva nån som helst annan verksamhet än att inkassera ersättningar när vår musik spelas offentligt? Pengar in, pengar ut. Så enkelt ska verksamheten bedrivas. Och med ut, menar jag ut till rättsinnehavarna. Inte till några jävla projekt som ska "gagna rättsinnehavarna". Det är min ersättning enlig lagen. Spelas min platta så förväntar jag mig att sami tar betalt och ger mig pengarna efter avdrag för rimliga kostnader. Jag har fan i mig aldrig skrivit på nåt kontrakt som ger Sami rätt att ge en del av mina (eller nån annans ersättning) till nåt annat än till mig och mina musikerkollegor. Varför har Sami helt plötsligt under Lindström blivit en hel jävla företagsgrupp som t.o.m kräver koncernredovisning. Hallå! Vakna! Tar ni betalt av pizzerian för att min låt spelas så ska jag ha pengarna och ingen annan! Tack!

1/15/2007 11:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

The story goes on... I dag har Ssami polisanmält förra VD:n Lindström för trolöshet mot huvudman. Lindström har gynnat sig själv på SAMIs bekostnad. Det är en och annan musiker i Sverige som är lite upprörd just nu. För att inte tala om vad utländska musiker skulle vara om dom visst vad han gjort med deras pengar.

1/16/2007 08:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fast nu tycker jag att den här bloggen börjar spåra fel. Det är ju inte våra pengar som Hans Lindström har snott åt sig eller investerat i någon skit som hans kompisar eller familj blir glada för. Problemet är ju att han har gjort slut på pengarna som tillhör de utländska artisterna dom som inte har anmält någon rätt till pengarna än. Men det är väl ingen som har givit honom lov till det heller. Hoppas att han kommer till stämman och att nån läser lusen av honom!

1/16/2007 10:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sami har kommit på honom med att ha använt firmakortet till privata inköp som exklusiva kameror, Ipods och datorprogram för analys inom golf och skidåkning. Han har lånat ut Samis pengar till privatpersoner. Han har låtit Sami sponsra en skidklubb där han själv sittter i styrelsen. Han har hyrt bilar på Samis konto på semestrar. Han har inte tagit ut semesterdagar fast han varit ledig. Han har låtit Sami betala privata krogbesök. Han har köpt mycket diesel med Sami-kort fast hans tjänstebil gick på bensin (däremot går hans båt på diesel). Det rör sig sammanlagt om många hundratusentals kronor.

Jag minns honom från orkestern när han började sin fackliga karriär. Man anade redan då att här har vi en blivande pamp. Det var killen som inte drog sig för att gå över lik. Kommer han på stämman så lär han få sina fiskar varma!

1/17/2007 07:53:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hans Lindström är en lirare som har spelat bort våra pengar, det är inget snack om det. Nu har han tydligen fått en skattebrottsdom på sig också. Hörde på skvallret att har blivit dömd för skattebrott i tingsrätten förra veckan för att ha kört någon vals om någon tjänstebil som använts för privat körning i hans privata bolag, inte SAMI alltså. Men SAMI kommer nog också ikapp honom!

4/10/2007 10:03:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home