tisdag, december 12, 2006

Trådlös skadeglädje


På flygplatser går det faktiskt att se människor använda trådlösa nätverk som de betalat för. Men flygplatser är ju också skyddade verkstäder, kliniskt befriade från marknadsekonomi. Annars hade det inte funkat.
Funkat gör det i vart fall inte där jag sitter nu, Wayne's coffee på Götgatsbacken. Visst, vid disken finns små broschyrer från Telia HomeRun som informerar om den fantastiska nyheten om att man nu kan starta sin dator, ansluta till deras nätverk, betala med kontokort och sedan för en nätt kostnad få tillgång till internet under begränsad tid.
Jaja, tänker jag och startar datorn. Utan att behöva göra något av ovanstående finner jag mig direkt efter start uppkopplad på den gamla vännen "default", med utmärkt tillgång till internet, sannolikt från någon boende i huset som medvetet eller omedvetet delat med sig. Från kafébordet hittar jag sammanlagt 19 nät, varav sex ser öppna ut.

Lycka till, Telia. Någon lyckas ni alltid lura, typ DN. Eller hoppas de på hjälp från staten med att eliminera gratiskonkurrensen? (Vilket ju kan ske dels genom kriminalisering av användarna, dels genom att gör den som delar med sig ansvarig för vad andra gör på nätet och på så vis omöjliggöra delningen.)
Hur som helst är det skön skadeglädje att tänka på de obefintliga intäkter Telia HomeRun lär ha från Götgatsbacken...
Frågan om "flygplatssamhället" som förutsättning för vissa affärsmodeller får vi nog anledning att återkomma till snart.

(Erik Stattin, som frågade efter gratis kafénät i trakten: detta är alltså mitt tips till dig.)

8 Comments:

Anonymous monki said...

Flygplatssamhället! Vilket bra begrepp! Allting på en flygplats är licencerat. De som äger infrastrukturen, godkänner också innehållet.

Det är just detta som kampanjen mot perspektiv bredband handlar om. De ser sig som en flygplats och vill bestämma vilka affärer som ska finnas just på deras flygplats, inte bara låta folk flyga dit de vill.

12/12/2006 05:25:00 em  
Blogger Johan Folin said...

Problemet är att flygplatsanalogin stämmer in på stora delar av Perspektivs verksamhet. Perspektiv Bredband har ensamrätt i tre år i alla fastighetsnät som installerats hos till exempel bostadsrättsföreningar (som min). Alternativet är att gå från en 100/100-lina tillbaka till ADSL.

12/12/2006 06:04:00 em  
Blogger Matt Boll said...

Jag ogillar den där widgeten på skärmdumpen eftersom jag ofta får upp ett nät utan hänglås, "aha, öppen access!" tänker jag då men möts ändå av wep och andra lösenordskrav när jag försöker ansluta. Jag har hittills inte stött på ett nät som verkligen varit öppet men så har jag inte testat särskilt ambitiöst heller.

12/12/2006 07:15:00 em  
Anonymous Widing said...

Jag kommer att tänka på Rem Koolhas och junkspace-begrepp.

Frukta luftkonditioneringens konsekvenser för estetiken!

12/12/2006 07:25:00 em  
Blogger catxk said...

Satt på Wiens flygplats förra veckan och där erbjöds faktiskt fri tillgång till det trådlösa nätverket. Så trevliga var inte Luftfartsverket på Landvetter.

12/13/2006 11:49:00 fm  
Anonymous redundans said...

gamla vännen "default"

Åh, jag saknar dig sååå....

12/13/2006 02:23:00 em  
Blogger Per Jonsson said...

Det är mycket snack om att man måste skydda sitt trådlösa nätverk, i min lägenhet, (även den på södermalm) är det just nu 6 trådlösa nätverk varav 2 är helt öppna. Vore det inte bättre om alla öppnade upp sina nät istället. Varför inte dela på bandbredden? Jag har ett Café under min lägenhet så det är säkert en del jag kunde glädja under dagtid när jag är på jobbet.

Om alla personliga trådlösa nätverk var öppna kunde skulle det blir knepigare att se vem som gör vad och varför.

Och för att gå vidare på den tankegången nu när Ask ska börja lagra trafikinformaton och det säkert kommer bli sniffning så tänkte jag att man skulle ha en mail signatur med de mest kritiska orden som troligtvis avsöks av echelon etc. typ "Terrorist, al-kaida, nazi, bomb etc...", sen skulle man om man vill kunna implementera detta i flera protokoll bara för att göra det extra jobbigt för övervakarna.

Kan man inte stoppa det kan man iaf bidra till att det blir svårare att hantera för övervakarna.

Hmm.. LIte långt, men ni fattar galoppen..

/Perty

12/13/2006 06:16:00 em  
Blogger Erik Stattin said...

Tack för tipset! Kommentar postas från "Default" på Wayne's.

12/14/2006 06:14:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home