tisdag, december 12, 2006

YouTube-festival

Piratbion, det nya Stockholmsprojektet som tjänade in en digitalprojektor på sin välbesökta stödfest förra månaden, bjuder in till "världens första YouTube-festival" den 19 januari.
Under en kväll på mysiga biografen Tellus visar duken allehanda filmklipp från YouTube, föreslagna av besökarna, under servering av borstj och vodka. Gratis inträde, dock krävs föranmälan. ("Slutet sällskap", meget svenskt.).
– Vanliga festivaler är ofta väldigt stela och institutionaliserade, vi vill göra något annorlunda. Vi vill att alla som går på festivalen ska vara med och planera den, och vi vill framförallt uppleva bio socialt, tillsammans. Vi vill kunna gå in och ut ur salongen, titta på det vi vill se, prata om vad vi sett med folk i baren och vi vill göra detta gratis, säger Samira Ariadad, talesperson för Piratbion STHLM.
Fredagen den 19 januari är datumet. Och så kan det ju klargöras, för att undvika missförstånd: Piratbion är alltså något helt annat än Piratbyrån, och drivs av helt andra människor. Uppdatering 13/12: SvD har en notis. De skriver att Piratbion "har sina ideologiska fränder i Piratbyrån och Piratpartiet", en formulering jag inte begriper mig på alls. Skulle det betyda att Piratbyrån och Piratpartiet står för samma "ideologi"? Inom de tre initiativen, för vilka "ideologi" spelar väldigt olika roller, ryms nog en hel massa ideologier.

7 Comments:

Anonymous impad isåfall. said...

Samma Samira som är överallt i alla andra tuffa sammanhang i sthlm de senaste åren?

12/13/2006 08:38:00 fm  
Anonymous Glimman said...

är det "oh vad typiskt svenskt"-klyschan som avses? Det finns väl knappast något mer tröttsamt uttryck

12/13/2006 11:38:00 fm  
Blogger rasmus said...

Glimman: Visst är det tröttsamt med att slentrianmässigt säga "åh vad typiskt svenskt". Tänkte även på det innan jag skrev det, men fann det ändå vara befogat. Det är ett kännetecken för svenskt kultur- och nöjesliv att många saker som i övriga Europa kan genomföras under mindre formaliserade förhållanden här måste ske i "slutna sällskap", vilket jag ser som kreativitetshämmande.
(Jämför inte minst med Berlin, där jag tänker tillbringa jul och nyår. Den stadens livliga kulturella undervegetation består just av rum som varken är helt öppna eller helt slutna. Sådant är viktigt.)

12/13/2006 12:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det har ju alltid funnits sådana ställen i Stockholm också. Det typiskt svenska är väl då att alla, även de som inte stöder den palamentariska tanken ställer sig i ledet och håller i mössan, trots att det finns stora möjligheter att ordna fester utan att ta upp namn och personnummer i förväg.

Det finns gott om lägenheter, källarlokaler, garage, affärer, kontor och parker som man kan träffas i. Om nu någon skulle se inblandningen som stötande.

Att Sverige har andra former för sitt kulturliv än andra länder har är väl inte så konstigt? Vi har ju dessutom en fri press i Sverige, något som Tyskland saknar.

För att fritt citera Lindtröm (oj vilken auktoritet!) så är det typiskt svenska som dåligt och det osvenska som bra väldigt bundet till vissa saker. Osvenska öppettider är bra, typiskt svenskt med "slutna sällskap" dåligt. Men skönt osvensk jämställdhet finns inte.

Ha sköna fester utan medlemstvång. Det är varken svårt eller olagligt.

12/13/2006 04:09:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonymous: Fast vad du än vill läsa in i de två orden jag skrev i en parentes, så handlade de inte om "svenskhet" i allmänhet, utan om den mycket specifika frågan om sluta/öppna sällskap, där jag nog har fått uppfattningen om att Sverige ligger nära en extrem.
Vilket förstås har att göra med regleringen av alkoholutskänkning, vilken förstås är både på gott och ont.

12/13/2006 04:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ha ha, om det räcker med att rent praktiskt syssla med digital multiplicering för att ha en likriktad ideologi kanske. ;)

Hur som helst är det ett roligt initiativ (dock så avskyr jag borstj).

12/13/2006 05:52:00 em  
Anonymous Piratbion said...

Snart är det dags för festivalen!

Glöm inte att anmäla er till oss (för- och efternamn) till piratbion@varmakt.se

Tipsa gärna om filmer också..

Syns där!

Hälsningar,
piratbiogruppen

1/08/2007 10:41:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home