fredag, februari 02, 2007

Piratjägares polisbefogenheter

En bra grej med att fler nu uppmärksammar att piratjägare kan få polisbefogenheter, är att jiddret om vem som ska få registrera IP-nummer – som alltför länge fått skymma fildelningskrigets mer långsiktiga ödesfrågor – nu kan läggas på hyllan. Huruvida antipirater upprättar listor på siffror eller inte (vilket för övrigt är omöjligt att kontrollera) var hela tiden en överskattad fråga, som nu bleknar i jämförelse med EU-direktivet IPRED som justitiedepartementet räknar med att ha som färdigt lagförslag under våren.
Reglerna slår fast att upphovsrättshavare ska ha rätt att avkräva information om intrångsgörande varors ursprung och distributionskanaler. Men vilken typ av varor eller spridningssätt det gäller definieras inte. Det betyder att justitiedepartementet nu har som uppgift att tolka direktivet för svensk lag och avgöra om det ska gälla även för aktiviteter på internet.
Vart det lutar är alltså rättsligt unikt privilegium för Antipiratbyrån och IFPI attm helt utan polisiär inblandning, direkt från internetleverantörerna få kräva ut namn och personnummer på de abbonenter som i ett givet ögonblick innehaft ett IP-nummer, som antipiratorganisationerna uppger har tillhört en misstänkt fildelare.

Två frågor förefaller särskilt angelägna. Den ena är vilka ytterligare tvång som ska påläggas alla leverantörer av internettjänster att verkligen lagra dessa uppgifterna; det lutar obevekligen åt vad vi har kallat individualization of peers, med allt vad det innebär av bl.a. förbud mot trådlösa nätverk som inte identifierar en person bakom varje adress. Den andra frågan, som är allra mest spännande, gäller vilka "upphovsrättshavare" som ska få bli privatdetektiver med statligt privilegiebrev. Om den aspekten av IPRED skrev Copyriot redan i augusti, under rubriken "Är du upphovsman? Extraerbjudande: Bli spion!".

Det lär bli en spännande och skrämmande vår, förutsatt att dessa (och andra) frågor ställs – gärna verbalt, ännu hellre genom ett aktivt situationsskapande.

6 Comments:

Blogger QauNuckShin said...

Hm. Jag är upphovsman. :D

Tänk så många som någon gång spelat in en egen låt.. Kan lika bra lagra och visa informationen för allmänheten.

2/02/2007 10:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det har varit ganska tyst om detta i media. Det är trots allt en ganska stor grej.

2/02/2007 10:52:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det ÄR ingen stor grej...

Jag upphör aldrig att förvånas över den naiva hysterik som råder inom "fildelarlägret". Var kommer den ifrån? Det verkar nästan sjukligt!

Ingenstans står i IPRED att ISPer ska tillåtas bryta tystnadsplikten i lagen om elektronisk kommunikation. Varför då prata om "privilegiebrev"?

Även om piratjägarna fick ut namn och personnummer på alla de misstänker så kan de ju, i ljuset av HD-domen, inte göra mycket med det...

Rättssäkerhet kräver inte att man frikänner brottslingar som erkänt.
Vari ligger grunden för paniken? Att man ska bli ertappad som brottsling? Det är en risk även mördare tar.

Rättssäkerhet och personligintegritet kan aldrig användas som sköld av kriminella. (Vad som däremot borde anses som kriminellt är en helt annan diskussion).

Av vad jag kan utläsa ur IPRED så skulle piratjägarna få RÄTTEN att fråga pirater var de fått sina "olagliga kopior" ifrån. Duh, vad blir svaret? "Ja tanka ner de från internet" WoW! revolutionerande! Fantastiskt! Vilket Scoop, nu har de verkligen vunnit något...

Pirater beter sig som hönshjärnor. En pirat som kopplar ihop polisens rättigheter att gå in hos folk (nej i sverige behövs inga husransakningsorder) med att de även får kroppsvisitera skulle genast på bästa bloggplats skrika: "POLISEN KOMMER ATT TRÄNGA SIG IN I ERA HEM OCH MED SINA GROVA BEHANSKADE NÄVAR GRÄVA I ERA BARNS ARSLEN". Knappast en balanserad eller verklighetsförankrad analys...

Tänk efter, sansa er. Spridande av skräckvisioner hjälper faktiskt ingen.

2/03/2007 11:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

Undrar vilket som är galnast, att alla upphovsmän får begära ut personuppgifter om vem som helst eller att bara apb får göra det?

2/05/2007 09:40:00 fm  
Anonymous Anonym said...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=614086

2/05/2007 02:37:00 em  
Anonymous zeppo said...

Det här kan inte bli verklighet!!
Annars blir det revolt, om intresseorganisationwer kan börja leka polis!!!
Horribelt, man vet ju hur det kliar i fingrarna på Pontén

2/05/2007 07:20:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home