söndag, mars 04, 2007

Öppen metadata, öppna musikspelare

En omröstning har legat på Piratbyrån.org sedan någon vecka:


Vilka faktorer är viktigast i valet av bärbar musikspelare? Bland svarsalternativen finns två helt dominerande. Den ena är design, vilket nog i allmänhet talar för Apples iPod. Den andra, som talar mot iPod, är efterfrågan på att kunna spela även öppna ljudformat såsom .ogg. Såsom "det politiskt korrekta svarsalternativet" är dess andel säkerligen långt högre än det vore i en enkät till allmänheten.

De två återstående alternativen ges långt mindre betydelse. Nästan ingen bryr sig om att ha en mikrofon i sin musikspelare. Ska det tolkas som ljudjägarens definitiva död? Antagligen inte. Dels har mobiltelefoner och digitalkameror tagit över rollen som våra portabla ljudinspelningsapparater. Dels har det som på 1950-talet kallades ljudjakt, det uppsökandet av ljud för kreativt återbruk, uppstått i nya former i de digitala filhaven och analoga skivbackarna.

Endast 15,7 procent av de svarande prioriterar metadata, möjligheten att synkronisera t.ex. antal spelningar och låtbetyg med datorns musikbibliotek. Trodde nog det skulle finnas fler som vill ha in sitt mobila musiklyssnande i sin Last.fm-statistik, eller som gjort sig beroende av "smarta" spellistor som exempelvis utelämnar den senast spelade musiken vid nästa synkning med datorn.
Ändå är nog metadatan viktig för fler än blott än sjättedel. Alla de som kör kombinationen iTunes/iPod vänjer, även om de valt den på grund av hårdvarudesignen, vänjer sig vid spelarmarknadens bäst integrerade lösning för metadata, inklusive möjlighet att ändra betyg på låtarna för dem som gillar sådant.
Att musiken inte bara strömmar från ett flashminne till ett par hörlurar för att sedan förgås, utan lämnar någon slags spår. Att valet mellan att lyssna och att hoppa över, när man är ute på en promenad, bidrar till att bygga upp en smakprofil ur filmyllret på hårddisken där hemma...

Själv måste jag, som flerårig iPod-användare, erkänna att jag blivit smått beroende av att kunna synkronisera metadatan. Och jag ser det som ett problem. Tekniskt är ju iPod en undermålig musikspelare.
Att den inte spelar öppna filmformat är visserligen en brist den delar med de flesta konkurrenter, och något som de flesta av oss kanske kan leva med, även om releaser från netlabels som Kahvi därmed bannlyses från mobilt lyssnande.
Värre är det med iPodens enkelriktning. Medan många andra spelare när de kopplas till datorn fungerar som de flashminnen eller hårddiskar de är, har Apple försökt se till att vi inte ska kunna kopiera från en iPod, bara till.
Visst finns det program för att kringgå spärrarna. Men Apples "uppdateringar" av iPod-mjukvaran är ofta egentligen försök att försvåra för dessa program, även om de snabbt kommer i nya versioner. Kort sagt, iPod är en spelare som i särdeles hög grad inskränker sin egen funktionalitet, enbart i syfte att försvåra horisontellt informationsutbyte.
Vi måste fråga oss varför så många av oss ändå fortsätter att köpa stora och små iPods, trots att det finns en mängd konkurrenter med motsvarande eller bättre funktionalitet och bättre pris. Designen verkar vara en sak. Metadatan är antagligen en annan. Vi ger avkall på en viss grad av teknisk öppenhet, till förmån för att få en omfattande integration mellan den portabla hårdvaruspelare och datorns mjukvaruspelare.

Förslag: En öppen standard för metadata som används i musikbibliotek (senaste spelning, överhoppning, betyg och mycket annat). Som komplement till ID3, som blivit standard för att lagra metadata i MP3-filer (med uppgifter som låtnamn, årtal, genre med mera).
Konkurrensen skulle bli jämnare med en öppen standard. Oavsett från vilken fabrikant man köpt sin bärbara musikspelare, och även om man använder Amarok eller annan fri mjukvara för sitt musiklyssnande i datorn, skulle det gå att åtnjuta synkronisering av metadatan.
En öppen standard skulle kort sagt både kunna bryta Apples dominans, främja fri mjukvara och öppna upp ännu okända sociala aspekter av musiklyssnandet. Allt som behövs är egentligen en driftig entreprenör som etablerar en kontakt mellan ett fåtal (asiatiska) fabriker och (västerländska) kodare. Resten skulle sedan ha allt att vinna på att ansluta sig.


Vi spånade en del kring metadata i Amsterdam senast. Någon kom upp med frasen the files have been downloaded; när man kan säga så, handlar det inte längre om att konsumera data, utan om att producera metadata, sålla agnarna från vetet. Överflödets moment, när en individ har tillgång till mer musik än hon kan lyssna på och fler filmer än hon hinner se, leder över i kreativ organisering. Från högst personligt byggande av playlists, via rekommendationer till den närmasta kretsen, till offentliga arkiv och DJ:ande.

Metoderna som antipiraterna använder i sitt krig mot fildelningen handlar allt mindre om att stoppa distributionen av upphovsrättsskyddat material. I stället försöker man stävja distributionen av metadata genom att bland annat försöka stänga Bittorrent-trackers. Vad en tracker gör är ju just att distribuera metadata såsom filnamn, checksums och nätverksadresser, medan själva dataöverföringen sker P2P.

Fildelning handlar om indexering och sammanlänkning av privata arkiv till ett superarkiv. Kopimi kräver avlägsnandet av onödiga barriärer för den metadata vi hela tiden skapar i vår vardag. Apple försöker mätta oss med halva kakan, genom att dränka den i socker. Hur länge till ska vi nöja oss med det?

12 Comments:

Anonymous monki said...

En förklaring till det låga resultatet för meta-datan kan vara att en typisk karaktäristik för teknologi är att den först märks när den bryter ner, kraschar eller när features saknas. Har man väl vant sig vid bra metadata kommer man inte på att önska den.

3/04/2007 08:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hm!

Jag saknade ett centralt kriterium, att den ska gå att anslutas som en extern hårddisk via USB. Smidigt (Nödvändigt?) om man har Linux, eller om man vill föra över något hos föräldrar/kompisar/skola/arbete.

Angående design, så skulle det egentligen kunna innefatta betydligt mer än bara utseendet, som hur stor den är eller om det är lätt att bläddra i menyer och byta låt och liknande, eller storleken på skärmen och om man kan bestämma vilka ID3-taggar som ska visas. Jag skulle iofs inte säga att Apples spelare har någon överlägsen design...

3/04/2007 11:22:00 em  
Blogger Kristoffer said...

Ett tips är att kolla upp RockBox som är ett fritt operativsystem för diverse mediaspelare, inkl vissa ipod-modeller.

http://www.rockbox.org

3/05/2007 03:51:00 fm  
Anonymous frags said...

Ett annat problem är ju att man fortfarande måste söka på filnamn i p2p-nätverken pga bristerna i metadatan. Förutom en öppen standard vore det alltså bra om programmen folk rippar med tog på sig att fixa metadatan, eller tvingar användaren att göra det innan filen sparas.

3/05/2007 11:16:00 fm  
Anonymous Yoko Mono said...

Det måste gå ett tydligt spår från mp3ans metadata till hånglet på dansgolvet!

3/05/2007 08:00:00 em  
Anonymous Ludvig said...

Eftersom jag använder min spelare som reportagebandare så tittade jag i första hand efter mikrofon/line-in att den sedan kunde hantera .ogg var även det en fördel.

Vad exakt är bra med metadata-taggar? Kan folk inte knepet att skriva vettiga filnamn längre?

3/06/2007 10:53:00 em  
Anonymous Blämbel said...

Ja, det låter som en bra idé! Jag valde min portabla ljudspelare pga. dess förmåga att spela Ogg Vorbis, och jag saknar verkligen loggning synkad med Last.fm.

Kristoffer: Det verkar som att folk experimenterar med stöd för loggning/scrobbling i Rockbox (se task #2564 och #5166 i Rockbox utvecklingsdatabas) och det är ju onekligen trevligt.

frags: MusicBrainz är en lösning på detta. Jag har inte testat det så mycket än, men det verkar väldigt lovande. Lite som CDDB/freedb/Gracenote, fast för musikfiler istället för kompaktskivor.

3/07/2007 12:03:00 em  
Blogger Janne Hansson said...

Metadata ÄR jätteviktigt! Håller med där!

3/07/2007 02:13:00 em  
Anonymous Blämbel said...

Ludvig: För maskiner är det mycket lättare att tolka metadata än filnamn. Tjänster som Last.fm är helt och hållet beroende av korrekt metadata. Och som frags påpekade ovan är det ganska osmidigt att söka på filnamn, som av tekniska skäl oftast bara innehåller ASCII-tecken och därmed inte tecken så som å, ä och ö. Dessutom kan metadata rymma mer än bara artist och titel, där kan man även ange saker som kompositör, kommentarer, data för ljudnormalisering och kontaktinformation. Detta kan sedan vara mycket användbart för att bygga välorganiserade digitala musikarkiv där man kan söka på alla dessa data.

3/07/2007 05:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dude, nice att du nämner Amarok! Den ligger så vansinnigt långt före alla andra musikspelare att det är skrattretande. Tog mig ett tag att hitta alla funktioner, men det har förändrat hur jag lyssnar på musik idag. SÅ ska en musikspelare vara.

Extra trevligt är att utvecklarna är ett gäng flippade stoners som sitter och bollar idéer (och snackar skit) med oss Amarokanvändare på IRC.

3/07/2007 07:13:00 em  
Anonymous Jules said...

Jag håller fullständigt med om vilken stor roll meta-data spelar (och kommer att spela).
Jag har däremot svårt att se kopplingen mellan Apples försök att försvåra möjligheten att använda en iPod som extern hårddisk och öppna standarder för meta-data.

Faktum är att meta-datan i sig inte är problemet. Det finns gott om meta-data och det finns även gott om standardiserade format för både lagring och utbyte av meta-data. Snackar vi MP3-filer så är ID3v2.3 en ypperlig standard med stöd för det mesta. Behövs det ytterligare funktionalitet så bör det rimligtvis bara handla om att arbeta fram en ny version av ID3. Utöver ID3 finns det förstås mer generella standarder som RDF och OWL, vilka jag tror kommer att användas i större omfattning i framtiden.

Problemet är snarare hur meta-data används och organiseras. Det finns en oändlig mängd meta-data som aldrig används. Vad vi behöver är för det första mjukvara, men framför allt tjänster som faktiskt tar till vara meta-data och gör något användbart med den. Last.fm är ett ypperligt exempel på detta.

Organisering och presentation av meta-data är lite av det "nya svarta" i den datoriserade världen idag och det knyter väl an med fenomen som den semantiska webben eller "Web 3.0" som det så snitsigt kallas av vissa.

3/07/2007 08:29:00 em  
Blogger rasmus said...

jules: Visst, man kan uttrycka det som att formaten redan är standardiserade, medan sätt att använda dem effektivt saknas. Om ID3 och RDF kan användas för att uppnå syftet är det ju utmärkt. Men det återstår fortfarande att se en interoperabilitet vad gäller spelstatistik (metadata inte bara om enskilda filer, utan över samlingar av filer) mellan hårdvara och mjukvara som inte kommer från Apple. Tills dess kommer Apple fortfarande ha en så stor fördel att de kan stänga in folk i enkelriktade system (där har du kopplingen).

3/07/2007 09:45:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home