tisdag, juni 27, 2006

Monique Wadsted, Monique Wadsted...

Monique Wadsted titulerar sig advokat och jobbar (på byrån Maqs) som "Hollywoods" (MPAA:s) juridiska ombud i Sverige, med lokalansvar för lobbying både mot politiker och rättsväsende. Det är bekräftat att det var hon som gav i uppdrag åt privatdetektiverna Gothia Protection att kartlägga The Pirate Bay för att kunna ge polisen en färdig utredning de annars inte hade prioriterat att göra själva. Uppdraget innefattade även att spionera på de enskilda personer som driver indexeringstjänsten, ja de snokade även reda på en tjej, utan någon koppling till The Pirate Bay men som Fredrik Neij hade dejtat ett par gånger, och förmådde på så vis polisen att storma in även hos henne och stjäla all hennes hemelektronik! Anakata, som också haft Monique Wadstedts spioner smygande efter sig, svarade på ett sätt som sannerligen inte kan kallas hotfullt. Via offentliga register tog han reda på att Monique Wadsted, trots att hon tjänar över $100.000 per år, har fått en hel rad betalningsanmärkningar när hon inte lyckats betala sina parkeringsböter i tid. En meningslös uppgift, men i sammanhanget småkul att publicera på The Pirate Bays blogg. Notera dock att hennes namn inte ens nämndes! Likt alla bloggar värda namnet, har även The Pirate Bays minst sagt välbesökta blogg en kommentarsfunktion, som snabbt gick het med mer och mindre välformulerade inlägg på svenska och engelska. Bland kommentatorerna fanns någon idiot som skrev "We should firebomb her house" – något som är omöjligt att undvika. Så fort någon av de som driver The Pirate Bay hade uppmärksammats på det inlägget (och på diverse annan dynga i kommentarerna) och tagit sig till en dator, raderades det genast. En helt korrekt hantering! Men Monique Wadsted vittrade tillfället att använda om nättöntens hot för sina uppdragsgivares syften. Hon fick hjälp av Aftonbladet som under rubriken "Mordhotad av nätpirat" smällde upp två bilder: lessen Monique Wadsted ("offret"), passbildsaktigt vittonad Fredrik Neij ("gärningsmannen" – trots att det var han som raderade dödshotet). Aftonbladet blåljuger, här är det inte tal om en borttagen kommentar, utan "nu hotas hon till livet på Pirate Bays hemsida. /.../ Hoten, som är polisanmälda, dök upp på en blogg direkt knuten till Pirate Bay". Någon mer juridiskt bevandrad får svara på om det möjligen kan vara fråga om förtal. I dagens Expressen utvidgar Monique Wadsted sin anklagelse till att omfatta det abstrakta kollektivet "internetaktivisterna":

internetaktivisterna har blivit mer och mer aggressiva /.../ med hot och trakasserier mot meningsmotståndare och företrädare för rättighetshavare som jag. De har även attackerat regeringens, polisens och Antipiratbyråns hemsidor. Det som från början var en kultur som verkade för fred och globalisering har utvecklats till en osund subkultur där medlemmarna anser sig stå över lagen
Det är fult, mycket fult. Och samtidigt blottar hon i full skala sitt inskränkta perspektiv, där fildelning enbart handlar om att kopiera vad just hennes uppdragsgivare i Hollywood har rättigheterna till. Bittorrent-trackerns är i hennes värld varken mer eller mindre än "knytpunkter för att underlätta den illegala hanteringen". Det är fildelningsteknikerna i sig hon vill stoppa. Att de kan användas för kopiering av annat än sunkiga blockbusterrullar, det finns liksom inte riktigt i hennes värld. Nej, hon förstår inte:
Att ladda ned en film från Pirate Bay tar ofta flera timmar. Många svenskar kan på den tiden ta sig till närmaste videouthyrare många gånger. /.../ Att hyra en ny film i Sverige kostar cirka 30 kronor; ett överkomligt pris även för en låginkomsttagare. Varför laddas då filmer olagligt ned från nätet? Jag gissar att det beror på att det är tufft, att man på nätet kan få tag på olagliga kopior av filmer innan de kommit på bio eller hos videouthyrarna och att risken för upptäckt har varit mycket liten.
Senaste filmen som jag införskaffade via The Pirate Bay var Peter Watkins' Punishment Park, en film som Hollywood-bolagen vägrade ge distribution och därför knappt har visats alls sedan premiären på New York Film Festival 1971 – förrän den dök upp på fildelningsnätverken. Kanske inte lagligt. Men till inga rättighetshavares ursinne, och många cineasters glädje. Gråzon, kort sagt. Själve Henrik Pontén sade nyligen (till en dansk tidning, hittar inte länken just nu) att han bedömde att 80% av materialet som kan hittas via The Pirate Bay är upphovsrättsskyddat material som sprids utan uttryckligt tillstånd – och att alltså 20% är lagligt! (Jämförelse: 80 % av all e-post är spam.) Och då räknar Pontén givetvis inte in den gråzon han aldrig kommer att förstå sig på, de filmer, musik, texter och annat där tillåtande och uppmuntrande attityder försäkrar att eventuella rättighetshavare aldrig någonsin kommer att motsätta sig kopieringen. Som initiatörer av razzian mot The Pirate Bay intog däremot Monique Wadsted och Henrik Pontén följande ståndpunkt: Det spelar ingen roll om tekniken används för annat också. Eftersom den kan sprida Hollywoods blockbusters, måste den stoppas! Artister som sprider sin egen musik via Bittorrent måste sluta med det och rätta in sig i ledet! Fast det sista går ju inte riktigt att säga rakt ut, så i stället försöker Monique Wadsted använda den beprövade felekvationen "lagligt = mot betalning". Hur absurt resultatet än blir om man ägnar det den minsta eftertanke, kastar hon ur sig:
Inte heller civil olydnad motiverar att ta del av underhållning utan att betala för sig.
Om det går att finna en kärna i hennes argumentation, efter att all ren smutskastning skalats bort, stavas den teknikneutralism:
Att det skulle vara nödvändigt med särskilda frihetsregler just på internet är givetvis nonsens. De upphovsrättsregler som finns fungerar också på nätet.
Att upphovsrättens förutsättningar förändrats många gånger förr borde väl knappast vara någon nyhet? Eller för den delen att upphovsrättens uttolkning i det digitala bygger på metaforer från det analoga (som med den artificiella uppdelningen mellan "streaming" och "downloading")? Men tankefiguren att det finns en upphovsrätt som nu måste tillämpas "också på nätet", som en enkel operation där man lugnt kan bortse från alla andra intressen, är något som Copyriot snart lär återkomma till ur en ny vinkel. Läs också: Uppdatering: Monique Wadsted heter hon såklart (med tonvikt på sista stavelsen), inte Monique Wadstedt. (Skrev fel på ett ställe.)

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det största mysteriet är att den här människan uppenbarligen klarat sig igenom en juristutbildning. Detta trots att hon verkar föra ett personligt korståg mot logik, sunt förnuft och kritiskt tänkande. Är detta ett tecken på att kvalitén hos svenska universitetsutbildningar är på nedgång? Och bör man kanske oroa sig för begåvningen hos resten av den svenska juristkåren?

6/27/2006 04:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jessica: du behöver inte vara så orolig. Wadsted är ett relativt ovanligt inslag i juristkåren när det kommer till ett konservativt ställningstagande till upprätthållandet av upphovsrätten och immateriella skyddsrätter i stort. Det it-rättsliga observatorium hon satt i består mest av skyddskritiska personer och gurun i den specialiserade immaterialrättskåren heter fortfarande Lessig. Själv anser jag det är bra med meningsmotståndare men det blir dock svårt för henne själv att bedriva en allvarlig personlig linje när hon har sådana uppdragsgivare.

6/27/2006 04:56:00 em  
Blogger Johan said...

Ooh, eftersom jag fyller trettio känns det skönt att höra att jag tillhör en "osund subkultur" och bli jagad med moralpaniksargument. Kan fildelning rentav vara en inkörsport till könssjukdomar och droger?

6/27/2006 05:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

halsnalle - japp, när du fildelar fildelar du med hitler.

6/27/2006 07:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hon talar om att "ladda ner film från TPB". Det är för mig ett mysterium hur hon eller någon annan lyckas med detta konststycke eftersom TPB inte hostar några filmer. Självklart bör man inte ta henne på allvar när hon ljuger i sina debattinlägg.

6/27/2006 10:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Remember kids;
When you pirate mp3's, you're downloading communism.

- a reminder from the RIAA

6/28/2006 12:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jessica, en advokat ska föra sin klients talan. Om klienten säger att han inte högg huvet av sin mor fastän polisen fann honom med en blodig yxa i handen så ska advokaten argumentera för att klienten är oskyldig.

6/28/2006 09:27:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är ironiskt att det infantila språkbruk och användande av överdrivna hot som nu drabbar företrädare för MPA, APB och dess anhang direkt kan härledas från de infantila alster Hollywoods filmtempel har pumpat ut i världen under årtionden. Som man bäddar får man ligga sägs det.

6/28/2006 09:28:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Lustigt hur man kan säga en sak:
"Pirate bay tjänar de numera mycket pengar på att sälja annonser bland annat för spelbolag och för unga kvinnor som webcam-strippar."

och sedan argumentra för det motsatta:
"Nästa vecka åker hon till Almedalen för att debattera mot ett förbud av sexualiserad reklam."

Men kanske så de fungerar när man får betalt för vad man skall tycka?!

6/28/2006 11:38:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Någon påstår:
"Via offentliga register tog han reda på att Monique Wadsted, trots att hon tjänar över $100.000 per år, har fått en hel rad betalningsanmärkningar när hon inte lyckats betala sina parkeringsböter i tid."

Jaha, och när skulle dessa brott ha begåtts.??
Under hennes studietid??
Hur skulle dessa påstådda brott påverka dagens ärende???

7/03/2006 06:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bo Bengtsson:
"Jaha, och när skulle dessa brott ha begåtts.??
Under hennes studietid??
Hur skulle dessa påstådda brott påverka dagens ärende???


Vad det har med saken att göra? Den frågan är enkel att svara på.

En jurist som trots sin höga inkomst inte kan göra rätt för sig kan knappast betraktas som trovärdig.

7/12/2006 06:14:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home